Iniciativa e socialistëve të rinj zviceranë (JUSO) “99 për qind” u refuzua të dielën me 64.9 për qind të votave. Kështu Juso arriti pothuajse të njëjtin rezultat si në vitin 2013, me nismën 1:12. Kjo ishte refuzuar me 65.3 përqind të votave. Nismëtarët janë mobilizuar përtej potencialit të votuesve të SP-së dhe të Gjelbërve, të cilët së bashku kanë rreth 30 për qind të votave. Sidoqoftë, refuzimi nga dy të tretat e votuesve është i qartë.

Kjo inkurajon Juso-n në projektin e tyre të ri iniciativë, i cili është planifikuar prej muajsh. Disa ditë pasi votuesit në qershor hodhën poshtë ligjin e CO2, delegatët e Juso vendosën për nismën tjetër popullore: “Bëni të pasurit të paguajnë për ndryshimet klimatike”. Askush nuk duhet të ketë më shumë se 100 milionë franga në llogarinë e tij, informon portali Shtegu. Të pasurit duhet të paguajnë për ndryshimet klimatike, paratë shtesë të mbledhura të taksës duhet të përdoren, për shembull, për koncesionet në transportin publik, më shumë energji diellore ose burime alternative të ngrohjes.

Opsionet e zbatimit tani janë duke u shqyrtuar, siç thotë Ronja Jansen. Është e imagjinueshme, për shembull, të vendosni aktivet përkatëse ose një rritje masive të normave të larta të taksave. Por detajet vetëm tani janë duke u formuluar, siç është trajtimi i aseteve të investuara në kompani. Në muajt e ardhshëm, Juso synon të dorëzojë tekstin iniciativë në Zyrën Federale për shqyrtim paraprak, ndërsa mbledhja e nënshkrimeve do të fillojë në pranverë.