Shumë të kthyer nga Ballkani, përfshirë shumë shqiptarë myslimanë të Kosovës, janë infektuar me koronavirus. Kjo e ka alarmuar edhe Hoxhë Mustafa Memetin (58). Për gazetën “Blick”, imami nga Berna shpjegon pse Islami bën thirrje për mbrojtje shëndetësore, përfshirë vaksinimin.

Imam Mustafa Memeti (58) i shikon besimtarët me shqetësim. Për lutjen e së premtes, në xhami erdhën rreth 300 besimtarë. “Në vendngjarje e bëmë një sondazh të vogël”, tha predikuesi nga Berna në një intervistë për Blick, “dy të tretat e të pranishmëve ishin të vaksinuar”. Kjo e qetësoi pak. Sidoqoftë, ai është i alarmuar për numrin e lartë të infeksioneve të reja në Zvicër. Shumë shqiptarë të Kosovës ende nuk janë të vaksinuar. Edhe nëse pjesa e tyre zvogëlohet gjatë masave të shtrënguara të koronavirusit nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG), tha imami.

Ai përjetoi tragjedi të koronavirusit në bashkësinë fetare. “Anëtarët e shoqatës myslimane udhëtuan për në shtëpi me shëndet të mirë dhe pastaj atje vdiqën nga korona”, thotë Memeti, transmeton portali Shtegu. “Disa duhej të ktheheshin në Zvicër me fluturake, të sëmurë rëndë. Kjo kushtoi shumë”. Njerëzit udhëtojnë në shtëpi gjatë verës për të parë përsëri të afërmit e tyre pas një kohe të gjatë. “Atje ku njerëzit mblidhen, ka festë”, thotë Memeti, “por politika në Kosovë ka lënë pas dore parandalimin nga shqetësimi se një bllokim mund të dëmtojë ekonominë. Kjo ka shkaktuar pasoja”.

Vuajtje të tepërta. Sepse, sipas imamit të Bernës, shëndeti mund të mbrohet me një vaksinim. Dhe ky është një detyrim fetar në teologjinë islame. “Vaksinimi është hallall, kështu që lejohet”, thotë Imam Memeti. “Shëndeti vjen para lutjes, para agjërimit. Është detyrë që të mbrosh vetveten. Pra, gjithashtu duhet mbrojtur edhe nga viruset”. Memeti, i cili në pranverë ishte vaksinuar kundër koronës dy herë, e ka predikuar këtë shumë herë. Por jo të gjithë e dëgjojnë fjalën e tij. Përkundrazi: “Kur në një intervistë televizive në Kosovë thashë se duhet vaksinuar, disa reaguan shumë të zemëruar”. Mbi të gjitha, shqiptarët nga vendet perëndimore e sulmuan.

Shumica e skeptikëve të vaksinave janë ultra-konservatorë ose puritanikë. Megjithatë, argumentet e tyre nuk kanë bazë teologjike. “Sot komunikimi zhvillohet përmes kanaleve digjitale. Atje janë përhapur shumë lajme të rreme. Njerëzit shpejt ndjekin teoritë e konspiracionit”, thotë imami i Bernës. “Ne duhet të jemi aktivë, të informojmë, të këmbëngulim në rekomandimin tonë për t’u vaksinuar”.