Fshati Zeneggen në Valis të Zvicrës ka nevojë urgjente për nxënës të shkollës, përndryshe shkolla e nivelit të lartë do të duhet të mbyllet. Tani po bëhen përpjekje që të joshen familje të reja me para.

Shkolla e nivelit të lartë në fshatin Zeneggen të Valisit po kërcënohet me mbyllje. Arsyeja: Në komunitetin prej 300 vetash ka mungesë të fëmijëve të shkollës, siç raporton “Walliser Bote”, transmeton portali Shtegu. Në mënyrë të veçantë, tre nxënës nevojiten për të ruajtur nivelin e lartë në vitin e ardhshëm. Standardi i shtatë fëmijëve nuk u arrit në vitin aktual, por këshilli komunal e mbylli njërin sy përsëri. Duket keq për vitin e ardhshëm, thotë kryebashkiaku Andreas Imstepf.

Prandaj ai po merr një masë të jashtëzakonshme: Të ardhurit me fëmijë shpërblehen me para. “Nëse familjet me fëmijë në shkollën e nivelit të lartë shkojnë në Zeneggen për dy vitet e ardhshme, secila familje do të marrë 3 934 franga zvicerane në vit për fëmijë”, thotë Imstepf. Përndryshe, 3 934 është kodi postar i Zeneggen.

Imstepf është i sigurt: sapo të mbyllet shkolla e nivelit të lartë, e gjithë shkolla së shpejti do të mbyllet. Kjo nuk duhet të ndodhë: “Nëse e humbim shkollën, Zeneggen do të jetë i vdekur. Fshati do të kthehet në një vendbanim për të moshuarit”. Bëhet fjalë për tejkalimin e tre viteve të shkurtra, sipas kryetarit: “Sipas zhvillimit në fshat, do të ketë sërish fëmijë të mjaftueshëm për vitin shkollor 2024/2025”.

Katër vjet më parë, fshati Albinen VS kishte miratuar një strategji të ngjashme kundër problemit të emigrimit. Komuniteti madje paguan 25 000 franga për të rritur dhe 10 000 franga për fëmijë. Deri në vitin 2019 ishin miratuar gjashtë aplikime. “Jemi në disponim të mirë”, thotë Imstepf. Por jo vetëm shembulli i Albinen, por edhe Lonza i jep Imstepf shkak për shpresë: kompania kimike po krijon mijëra vende pune në lokacionin Visp. Imstepf dhe komuniteti i tij duan të përfitojnë nga fluksi.