“Tani mjafton”. Djaloshi shqiptar Mikel Krasniqi, ka bërë një apel publik. Diskriminimi i bashkatdhetarëve të tij për shkak të mosvaksinimit kundër Covid barazohet me një “nxitim të ekzagjeruar”. Komuniteti shqiptar në Zvicër ndjehet i goditur dhe kërkon respekt.
Këto ditë është raportuar shumë për infeksionet e reja me Covid të importuara nga Kosova. Pacientë të shumtë në njësitë e kujdesit intensiv në Zvicër janë udhëtarët të infektuar që kthehen nga rajoni i Ballkanit. Nga e hëna, vetëm personat e vaksinuar nga Kosova dhe Maqedonia e Veriut do të lejohen të hyjnë në Zvicër.

Raportet kanë lënë gjurmë në komunitetin shqiptar në Zvicër, disa prej të cilave janë armiqësore publikisht. Tani Mikel Krasniqi ka marrë zemër. 28-vjeçari është një shqiptar i gjeneratës sekondos që jeton në Lucern. Ai u prek veçanërisht nga një raport në “NZZ”, të cilit Mikeli i referohet në emër të bashkatdhetarëve të tij, transmeton portali Shtegu.
Artikulli “Pse shqiptarët nuk vaksinohen në Zvicër” flet, ndër të tjera, për një “nivel më të ulët arsimor midis folësve shqiptarë në Zvicër sesa popullsia mesatare”. Sugjerohet që grupi etnik është “dembel”. Mikeli nuk dëshiron ta lëjë me kaq. Tani ai ka publikuar një apel në Instagram.

“Kjo kufizohet me diskriminimin”

“Kjo kufizohet me diskriminimin”, thotë Mikeli në një intervistë për Blick. Ditët e fundit nuk kanë qenë vetëm për të “shumë të vështira “për të. “Nuk ka të bëjë vetëm me mua. Kjo na ka goditur dhe zhgënjyer”, thotë Mikeli. “Tani mjafton”, shkroi ai në thirrjen e tij publike: “Ne do t’ju shkruajmë si gjenerata sekondos. Si fëmijë të shqiptarëve të rinj që duhej të iknin nga lufta dhe ndërtuan një jetë për veten e tyre në këtë vend me përpjekje të mëdha dhe punë të pandërprerë. Larg familjes dhe gjithçka që ishte e njohur për ju”.

Mikeli: “Ka shumë mundësi që edhe shtëpia juaj, në të cilën ndiheni të sigurt, të jetë ndërtuar nga njerëzit tanë, një tullë ose një gozhdë të jetë vendosur diku nga duart me origjinë shqiptare”. Raportimi aktual i Covid mbi kufijtë e prekur në “nxitim të ekzagjeruar”. Një agjitacion kundër një grupi të tërë etnik në vendin tonë, kundër njerëzve që kontribuojnë ndjeshëm në ekonominë e Zvicrës”.

Kushtetuta federale ruan parimin e barazisë

Miqtë, familjet, i gjithë grupi etnik i kritikuar kishte “marrë pjesë në komunitet”. Në emër të njerëzve me origjinë shqiptare në Zvicër, Mikeli atyre u bën thirrje “të përmbahen nga ky lloj agjitacioni dhe t’u drejtohen njerëzve, pavarësisht nga origjina e tyre, me respektin e nevojshëm”.

Mikeli gjithashtu i referohet ndalimit të diskriminimit të parashikuar në kushtetutën federale. Sipas Nenit 8 Paragrafi 1 BV, në Zvicër zbatohet parimi i barazisë: “Të gjithë njerëzit janë të barabartë para ligjit”.