Pasi në një afat të shkurtër u anulua Alba Festivali, u prononcua këshilltarja qeveritare Jacqueline Fehr. Në një intervistë për Albinfo, ajo i kërkon falje komunitetit shqiptar.
Këshilltarja e qeverisë së Cyrihut Jacqueline Fehr (58, SP) javën e kaluar kishte anuluar çuditërisht Alba Festivalin – vetëm dy ditë para fillimit. Arsyeja: numri i lartë i infeksioneve në komunitetin shqiptar. Kjo shkaktoi zemërim. Festivalet e tjera të një madhësie të ngjashme u zhvilluan gjithsesi. Këshilli i Shqiptarëve në Zvicër kërkoi që këshilltarja qeveritare të kërkojë falje.

Të premten, Fehr komentoi refuzimin për herë të parë në një intervistë me platformën e lajmeve në gjuhën shqipe Albinfo. “Unë mund ta kuptoj shumë mirë pakënaqësinë në lidhje me anulimin. Më vjen shumë keq që na u desh të anulonim festivalin”, tha ajo. Asaj i vjen keq që erdhi kaq papritur. Por sipas ekspertëve, rreziku epidemiologjik ishte thjesht shumë i lartë. Kjo është arsyeja pse nuk kishte kohë të mjaftueshme për të kërkuar zgjidhje alternative.

Ligjërisht asnjë falje nuk është e mundur

Në intervistë Fehr tha se nuk ishte ligjërisht e mundur që ajo të kërkonte falje. Sepse sipas ligjit, një ngjarje e tillë mund të anulohet në çdo kohë. Por: “Personalisht, do të doja të kërkoja falje për faktin se ne nuk e hoqëm lejen një javë më parë”, thotë ajo.

Ajo e merr shumë seriozisht faktin se arsyeja e revokimit perceptohet si diskriminuese. “Gjatë gjithë jetës sime politike kam bërë fushatë për një shoqëri gjithëpërfshirëse, për integrim dhe mundësi të barabarta për të gjithë banorët në Zvicër, dhe kundër përjashtimit, diskriminimit dhe racizmit”, thotë ajo.

Prandaj Fehr gjithashtu dëshiron që procedura nën aspektin e diskriminimit të kontrollohet në mënyrë të pavarur dhe i ka kërkuar Komisionit Federal kundër Racizmit një vlerësim.

“Ishte një shkëmbim i mirë”

Siç raportohet nga “Tages-Anzeiger”, Fehr dhe organizatorët e festivalit u takuan për herë të parë të premten pasdite. “Ishte një shkëmbim i mirë”, tha për gazetën zëdhënësi i Drejtorisë së Drejtësisë dhe Punëve të Brendshme, Benjamin Tommer, transmeton portali Shtegu.
“Të dyja palët janë të angazhuara në një dialog konstruktiv, të orientuar drejt zgjidhjes”, thotë Michel Pernet, zëdhënës i Alba Festivalit. Organizatorët e Alba Festivalit tani po përpiqen të marrin kompensim financiar.