Pas raportimeve për infeksionet me koronavirus të të kthyerve nga Ballkani, një fushatë me aktorin zvicerano-kosovar Rivdan Murati tani synon të inkurajojë komunitetin për t`u vaksinuar

“Vaksinohuni! Shpëtoni jetë!”, thotë Rivdan Murati (40) në shqip në video: Ylli shqiptar i filmit po i drejtohet diasporës zvicerane-kosovare në apelin e tij pasi u bë e ditur javët e fundit se një numër mbi mesatar i të kthyerve të pavaksinuar nga pushimet në stacionet zvicerane të koronavirusit dhe të kthyerit nga Kosova dhe Maqedonia e Veriut. Në të gjithë videon katërminutëshe, e cila u publikua përmes mediave sociale, dymbëdhjetë persona të tjerë me prejardhje migrimi i bëjnë thirrje komunitetit zvicerano-kosovar-nga imamët, gjinekologët e deri tek avokatët.

Iniciativa u inicua nga këshilltarja shqiptare e SP-së Qëndresa Hoxha-Sadriu (27), së bashku me platformën Albinfo.ch: “Jam e bindur se vetëm me një vaksinim mund të gjejmë rrugën tonë për në normalitet dhe të parandalojmë dhe frenojmë mbingarkesën e spitaleve”.

Politikanja e re e konsideron të gabuar diskutimin për përqindjen e vaksinimit të njerëzve me origjinë ballkanike: “Është e rrezikshme të ndash shoqërinë ashtu dhe kjo është pikërisht ajo që ne bëjmë me të. Në vend që të reflektoni se cilat masa ishin të papërshtatshme ose të humbura”. Pandemia prek të gjithë – kështu skepticizmi i vaksinimit është një problem në popullatën e përgjithshme.

“Nuk ka rrugë tjetër”

Kjo gjithashtu e ka nxitë aktorin Rivdan Murati të marrë pjesë në aksion: “Nuk e kuptoj pse nuk vaksinoheni tani”, thotë ai për “20 Minuten”, transmeton portali Shtegu. Ai dhe e gjithë familja e tij janë të vaksinuar. “Kur vaksinohemi, ne i mbrojmë jetën tona dhe të tjerëve”, thotë aktori. Ajo që e shqetëson më shumë janë personat që shtyjnë vendimin ose nuk kanë marrë ende kohë për të bërë vaksinimin, thotë Ridvani. “Duhet të ndodhë tani – jo vetëm për vetveten, por edhe për shoqërinë. Nuk ka asnjë mënyrë tjetër për t’u kthyer në normalitet”.
Përveç fushatës, ai kishte bërë fushatë për vaksinimin disa herë përmes mediave sociale: Rreth gjysma e reagimeve ishin pozitive – njerëzit e tjerë ndonjëherë shërbenin për “justifikime qesharake” pse nuk ishin vaksinuar, thotë Ridvani. “Deri më tani, atyre u ka munguar informacioni dhe shumë njerëz nga Kosova nuk e kanë marrë virusin shumë seriozisht”.

Aktor në Kosovë dhe Bazel

Ky qëndrim tani po ndryshon dukshëm: “Unë dëgjoj nga shumë njerëz në këtë vend që tani po përpiqen të caktojnë termine vaksinimi”, thotë aktori. Edhe në Kosovë, sipas Ridvanit, njerëzit tani po e marrin situatën më seriozisht: “Ata po e shohin që infeksioni nga korona nuk është kënaqësi dhe se njerëzit ndonjëherë luftojnë për jetën e tyre apo edhe vdesin”.
Rivdan Murati jeton në Zvicër që nga viti 2008 dhe punon si aktor teatri në Bazel. Që nga viti 2017 ai gjithashtu ka punuar si aktor dhe producent në komentet serialet “O Sa Mire” dhe aktualisht “Sha je be tu folen?!”.