Gjykata Penale e Bazelit në Zvicër, ka vendosur që një kosovar 29-vjeçar të dëbohet nga vendi. Ai e kishte shkaktuar një vetaksident të rëndë në Liestal, në shtator të vitit 2018 dhe e kishte vënë në rrezik jetën e bashkudhëtarit të tij

Zyra e prokurorit publik nuk ka dashur ta dëbojë kosovarin 29-vjeçar. Atë ajo e akuzoi për rrezikimin e jetës për shkak të aksidentit të rëndë që ai kishte shkaktuar në shtator të vitit 2018 – një vepër katalogu. Megjithatë, e vlerësoi si një rast të vështirë. Sipërmarrësi – një tregtar makinash – është në Zvicër që kur ishte tre vjeç dhe është i integruar mirë, thanë nga zyra. Të hënën, Gjykata Penale e Bazelit e vlerësoi më ndryshe dhe i shqiptoi një dëbim pesëvjeçar nga vendi.

“Nuk ishte e lehtë për ne, por ne e zbatojmë ligjin”, tha kryetari i gjykatës. Për të dhe dy kolegët e tij që vendosën për çështjen, nuk kishte dyshim se i akuzuari kishte drejtuar veturën e përfshirë në aksident. Ata gjithashtu konsideruan se ishte e dëshmuar që ai ishte përpjekur të zhvendosej në Mercedes AMG me 460 kf me 108 kilometra në orë në qytet. Duke vepruar kështu, ai humbi kontrollin dhe u përplas me gjithçka që i gjendej në rrugën e tij – bolidi i tij pësoi dëm të plotë.

Pse pikërisht 29-vjeçari e “shkeli” veturën, nuk ka mundur të konstatohej gjatë hetimit. Prokurori supozoi se ai donte t`i bënte përshtypje bashkudhëtarit të tij. Të dy ishin takuar për një drekë biznesi. Mbrojtja mendoi se ishte e pakuptimtë që ai donte ta impresiononte atë me makinën kur ai donte të blinte makina prej tij – dhe jo e kundërta. Sidoqoftë, gjykata ndoqi zyrën e prokurorit publik dhe e klasifikoi motivin për stilin e ngasjes si “të pavlefshëm” në lidhje me “rrezikun e madh”.

Kjo i dha atij një vendim fajtor për rrezikimin e jetës së bashkudhëtarit të tij dhe pjesëmarrësve të tjerë të rrugës, të cilën ai e shkaktoi si rezultat i aksidentit. “Kushdo që vozit kështu e merr mbi vete një aksident fatal”, tha gjykatësi. Për më tepër, kishte një dënim për shkelje të rëndë të rregullave të trafikut për shkak të “shpejtësisë masivisht të tepruar” dhe manovrave që pasuan. Përveç dëbimit nga vendi, ai u dënua me 22 muaj burgim me kusht, me një periudhë prove prej katër vjetësh.

Mbrojtësi i kosovarit dëshiron të marrë masa kundër vendimit, informon portali Shtegu. Ai tha kështu të hënën pas konsultimit me klientin e tij. Në lutjen e tij, ai kishte kërkuar pafajësi për të gjitha pikat. Nga njëra anë, shkelja e kualifikuar e shpejtësisë nuk mund të provohet. Nga ana tjetër, rrezikimi i jetës ishte i mundur vetëm, por nuk u materializua. Tani ai dëshiron ta transferojë gjykimin në Gjykatën Kantonale. Dëbimi i papritur nga vendi ka të ngjarë të jetë vendimtar.

Deklaratat e tij të paqarta mund të lidhen me ADHS-në e tij të provuar (çrregullimi i hiperaktivitetit nga deficiti i vëmendjes). “Disa gjëra të pakëndshme duhet të përballen dhe të merren përgjegjësi”, vuri në dukje gjykatësi.