Parlamenti ka vendosur që gratë nuk do të dalin në pension deri në moshën 65 vjeç, në vend të 64 vjeç. Politikanët dhe sindikatat e krahut të majtë po i rezistojnë kësaj

Gratë duhet të punojnë një vit më gjatë në të ardhmen: Të mërkurën, Këshilli Kombëtar zviceran vendosi për të rritur moshën e daljes në pension në 65 vjet. Këshilli i Shteteve tashmë e kishte miratuar propozimin në mars, ndërsa Fraksioni i SP dhe të Gjelbërve po e kundërshtojnë. SP tashmë ka paralajmëruar jë referendum, siç konfirmoi bashkëkryetarja e SP, Mattea Meyer.

“Ne do t`i qasemi referendumit sepse situata e pensionit për gratë është e mjerueshme”, thotë Meyer. Pensioni mesatar i të gjitha grave është më i ulët se 3 000 franga. “Mosha e rritur e pensionit do të thotë ulje e pensioneve për gratë”.

Sindikata Unia gjithashtu do të kundërshtojë projektligjin me një referendum, siç konfirmoi shefja e Unia, Vania Alleva. “Ne nuk pranojmë një rishikim të AHV që kryhet ekskluzivisht mbi kurrizin e grave”. Gratë janë ende në disavantazh në jetën e punës, informon Shtegu.com. “Ato preken nga diskriminimi i pagave, i cili sipas të dhënave të fundit madje është rritur”.
Ato gjithashtu janë shpesh aktive në të ashtuquajturat industri me paga të ulëta, thotë Alleva. “Për më tepër, ato marrin një pjesë të madhe të punës së kujdesit të papaguar”. Meqenëse e gjithë kjo ka një efekt negativ në shumën e pensioneve, pensioni i tyre është mbi një të tretën më të ulët se ai i burrave. “Gratë nuk lejohen të paguajnë për rishikimin e AHV”.

Mosha më e lartë e pensionit po merr shumë mbështetje nga borgjezia. “AHV ka një hendek të madh financimi”, thotë këshilltari kombëtar i FDP, Andri Silberschmidt. Regjistrit të parave të gatshme i mungonin 200 miliardë franga, që korrespondon me trefishin e shpenzimeve të koronavirusit. Gratë nuk do të liheshin pas dore. “Ato qartë përfitojnë nga sistemi sepse marrin më shumë pension sesa paguajnë”.

Këshilli Kombëtar i FDP gjithashtu e sheh moshën e rritur të pensionit si një hap të rëndësishëm drejt barazisë midis burrave dhe grave. “Tani i takon ekonomisë të zgjidhë pabarazinë e pagave”. Nëse, nga ana tjetër, insistohet në moshën e pensionit 64 vjeç, do të forcohen ndryshimet e mëparshme. “Nëse burrat punojnë deri në 65 vjeç, kjo duhet të zbatohet edhe për gratë në interes të barazisë”.