Tashmë katër vite, Christoph Aebersold dhe Agron Tunprenkaj po e menaxhojnë restorantin “Uniquisine” në Stansstad të Zvicrës. Me sa duket ata janë të suksesshëm, sepse në fillim të këtij viti atyre iu dha një yll Michelin – pavarësisht nga koncepti i veçantë i restorantit

Opinioni kishte dyshime të mëdha nëse ky koncept do të funksiononte. Një restorant me mini format, katër tavolina në një bar që të kujton më shumë një dhomë të ditës sesa një zonë ngrënieje. Oferta përbëhet nga dy meny, një meny me pesë vakte dhe një meny me shtatë vakte në segmentin e sipërm të çmimeve. Ekziston edhe një nga rreth 150 verëra të ndryshme. “Uniquisine” gatuan në një kuzhinë të hapur. Mysafirët mund të shikojnë se si përgatitet dhe shërbehet ushqimi i tyre. Shefi i kuzhinës Christoph Aebersold dhe mikpritësi Agron Tunprenkaj, kanë dëgjuar mjaft shpesh gjëra të tilla si “nuk do të funksionojë”. E megjithatë: që nga shkurti, në komoden në zonën hyrëse të restorantit qëndron një yll i Michelin-Guide.

“Nëse vërtet ju pëlqen të bëni diçka dhe të investoni shumë kohë, atëherë zakonisht funksionon”, thotë Aebersold. Një nga qëllimet e tij për një kohë të gjatë, ka qenë arritja një ditë e një ylli Michelin. Sidoqoftë, kënaqësia e mysafirëve është gjithmonë e para. Atëherë do të funksionojë çdo gjë tjetër, shkruan “Luzerner Zeitung”in Guide është natyrisht i jashtëzakonshëm”. Dhe pas kohës rrëshqitëse që lidhej me koronën në sferën e hotelierisë, ndoshta ishte tamam në kohë. “Edhe ne kemi menduar se si do të vazhdojnë gjërat”, thotë Aebersold. Ai dhe Agroni mbetën gjithnjë të sigurt. Dhe kështu “Uniquisine” i mbijetoi krizës falë kursimeve dhe optimizmit të madh.

Pak më shumë se një javë, që të dy kanë filluar të presin sërish mysafirë. Deri më tani ka shkuar «në rregull», thotë Aebersold. Kuzhinieri në të vërtetë është mësuar më shumë me të. “Ndoshta pak kemi rënë në harresë në bllokimin e dytë”. Apo shumë shtrenjtë? Sipas Aebersold, kjo është një pyetje legjitime, por ai mund t’i përgjigjet asaj negativisht. Mbi të gjitha, “Uniquisine” bën gjithçka vetë.

Nga buka te pralinat që shërbehen me kafe, gjithçka vjen nga kuzhina personale. Përndryshe, ylli Michelin nuk është duke qëndruar kot në korridor, transmeton Shteguestuara dhe përbërësit me cilësi të lartë justifikojnë çmimet tona të menusë”, thotë Aebersold. Ne blejmë në mënyrë të qëndrueshme dhe, nëse është e mundur, në nivel rajonal. Bujqësia dhe peshkimi në fabrikë janë rreptësisht të refuzuara. “Mbi të gjitha, sigurohemi që të gatuajmë sezonalisht. Vetëm atëherë produktet do të kenë shkallën e duhur të pjekurisë dhe shijen e duhur”. Kjo pastaj pasqyrohet në pllakë.

Vizitorët ndoshta e shohin atë në mënyrë të ngjashme, sepse Aebersold është i bindur që Guide-Michelin u bë i vetëdijshëm për restorantin përmes rekomandimeve të klientëve. “Ne supozojmë se disa inspektorë nga Guide-Michelin na vizituan derisa u vendos që ne të meritonim një yll”. Po që se ndiqet lidhja përkatëse në faqen e internetit të “Uniquisine”, futeni në në atë të hotelit dhe udhëzuesit të udhëtimit. “Një yll Michelin: një kuzhinë plot finesë – ia vlen të ndalesh”. Aty është edhe që restoranti i përmbahet emrit të tij. “Unike” – një nga llojet – është padyshim “Uniquisine”.

Nga ana tjetër,, në faqen zyrtare të Guide-Michelin, për “Uniquisine” ka shkruar: “Këtu është përmbushur plotësisht motoja “Për vizitë te miqtë”. Për këtë siguron edhe vendndodhja që është “unike” edhe pse restoranti është mjaft i vogël dhe është i vendosur në një apartament elegant, minimalist, modern në katin e tretë të një ndërtese banimi dhe hotelierike. Atmosfera është tepër e këndshme, personale dhe private, jo më pak falë kuzhinës së hapur në mes – ju mund të jeni atje drejtpërdrejt! Me kuzhinierin Christoph Aebersold dhe menaxherin e restorantit Agron Tunprenkaj, dy profesionistë të plotë janë këtu në sobë dhe mysafir – autentikë, profesionistë dhe të përzemërt. Kreacionet moderne ndërkombëtare bindin me shumëllojshmëri dhe thellësi të jashtëzakonshme të shijes, kurrë nuk janë të mbingarkuara dhe bazohen në produktet kryesore. Këshillë: Aperitiv në tarracën e bukur të ballkonit me pamje nga Pilatus dhe Stanserhorn”.

Agroni me kolegun e tij zviceran, menaxhojnë edhe një restorant tjetër me emrin “St. Wendelin” në Wauwil.