Cili është kuptimi i shqiponjës dykrenare në Shqipëri dhe cili është në Kosovë? Edhe në Kantonin Valis në Zvicër, zogu grabitqar me dy koka njihet si një shpezë heraldike
Në pjesën shqiptare të Jugosllavisë, shqiponja dykrenare ishte një simbol i një Shqipërie sekrete, që nuk u lejua të ekzistonte për arsye politike. Kushdo që valëviste shqiponjën dykrenare në publik, gjithashtu mund të arrestohet. Nuk është çudi që shqiponja dykrenare është bërë një simbol i rezistencës në Kosovë.

Shqiponja dykrenare me një sfond të kuq, zbukuron flamurin e Shqipërisë. Në Kosovë, e cila është e pavarur që nga viti 2008, flamuri i shqiponjës është gjithashtu i njohur, por mbikëqyrësit ndërkombëtarë e kanë shpallur flamurin e Kosovës një zonë pa shqiponjë. Shqiponja me dy koka është gjithashtu një simbol i të gjithë shqiptarëve etnikë në rajon dhe në mënyrë të përsëritur shkakton irritim në vendet fqinje si Serbia dhe Greqia. Për shembull, këngëtarja shqiptare Eleni Foureira, e cila e zuri vendin e dytë për Qipron në Eurovision Song Contest (ESC) në vitin 2018. Kur ajo pozoi para kamerave me shqiponjën dykrenare, disa njerëz në Greqi nuk e pranuan aspak me humor, shkruan “Aargauer Zeitung”. Gjesti i saj u interpretua si angazhimi i këngëtares për një Shqipëri të Madhe.

E ashtuquajtura “çështje e shqiponjës dykrenare” në ekipin kombëtar të futbollit të Zvicrës në Kupën e Botës 2018, shkaktoi një skandal.Gjesti triumfues i futbollistëve me prejardhje kosovare, Xherdan Shaqiri dhe Granit Xhaka në ndeshjen kundër Serbisë, ishte një provokim i qëllimshëm kundër kundërshtarit serb. Shqiponja dykrenare u bë një zog grabitqar.

Gjon Muharremaj, djali i prindërve shqiptarë, bëri gjestin pasi mori dymbëdhjetë pikë në finalen e konkursit të këngës Eurovision nga Shqipëria. Të nxirrni më shumë nga ky gjest i padëmshëm sesa mirënjohja dhe solidariteti, është thjesht absurde.

Ndër të tjera: shqiponja me dy koka nuk ishte vetëm një simbol i fuqisë për Habsburgët, ajo ende zbukuron flamujt e Serbisë, Malit të Zi dhe Rusisë edhe sot e kësaj dite, përcjell Shtegu. Por qytete, rajone dhe fshatra në Holandë, Spanjë, Gjermani dhe Austri e njohin gjithashtu simbolin shekullor, i cili shkon prapa në sundimin e dyfishtë të mbretit dhe perandorit. Dhe e fundit, por jo më pak e rëndësishmja: shqiponja dykrenare në një sfond të kuq mund të gjendet gjithashtu në flamurin e fshatit Simplon, në Valis.