Brendësi të hapura nëpër restorante, mësimdhënie ballë për ballë në universitete dhe jo më një obligim i punës së zyrës nga shtëpia: Alain Berset dëshiron t`i adresojë këto relaksime të mërkurën në Këshillin Federal zviceran

Ministri i Shëndetësisë i SP-së, Alain Berset dëshiron t`i hapë ambientet e brendshme të restoranteve që kanë një koncept të mirë mbrojtjeje në fund të majit, siç shkruan “Blick”. 49-vjeçari do të diskutojë këtë propozim me të gjithë Këshillin Federal më 12 maj dhe më pas do të fillojë një anketim me kantonet. Një vendim përfundimtar nuk pritet deri në 26 maj dhe hapja e plotë e lokaleve deri më 31 maj.

Mësimi ballë për ballë në universitete dhe kolegje teknike gjithashtu duhet të jetë i mundur përsëri së shpejti – me kusht që të kryejnë testet Covid. Kërkesa për punns e zyrës nga shtëpia gjithashtu mund të jetë temë. Këshilli Federal zviceran po llogarit gjithashtu lejimin e më shumë njerëzve në dyqane. Relaksimi në ambientet sportive dhe të kohës së lirë po denbatohet gjithashtu, shkruan gazeta në fjalë, transmeton Shtegu.com. Këshilli Federal mund të vendosë gjithashtu të mërkurën nëse periudha e referimit për shtesat për punë me kohë të shkurtër do të zgjatet nga 18 në 24 muaj.

Këshilli Federal po planifikon një model trefazësh për lehtësimin. Faza e mbrojtjes vazhdon derisa të gjithë njerëzit veçanërisht të prekshëm që duan një vaksinim, të vaksinohen plotësisht. Hapat e mëtejshëm të hapjes nuk priten në këtë drejtim. Kjo pasohet nga faza e stabilizimit, në të cilën është planifikuar lehtësimi. Edhe gjatë kësaj faze, jo të gjithë njerëzit që e duan këtë, janë vaksinuar. Në fund parashihet faza e normalizimit: Tani të gjithë të rriturit që dëshirojnë të vaksinohen janë vaksinuar plotësisht dhe shumica e masave të koronës duhet të hiqen.

Sipas Fabio Regazzi, president i Shoqatës së Tregtisë dhe Këshillit Qendror Kombëtar, industria e ushqimit aktualisht po ndëshkohet si një kurban. Qendrat e fitnesit dhe dyqanet janë të hapura, dhe njerëzit madje janë “tubuar së mbushur” në transportin publik, i thotë ai “NZZ”. Prandaj Regazzi bën thirrje që ambientet e brendshme të restoranteve të hapen nga 17 maji.

“Është ende herët për këtë”, thotë Martin Ackermann për gazetën. Kreu i “Task Forcës Shkencore Kombëtare Zvicerane Covid-19” paralajmëron: Takimet në ambiente të mbyllura pa maska do të ​​përfaqësonin rrezikun më të madh të infeksionit.