Zyrtarët shëndetësorë kanë njoftuar se shkalla e incidencës së Covid-19 midis atyre mbi 50 vjeç, ka rënë për shkak të vaksinimit të tyre.

Përfitimet e vaksinimit ndjehen dukshëm në Gjenevë, njoftoi të premten Aglaé Tardin, mjeku kantonal. “Është krejt e re: shkalla e incidencës së Covid-19 midis 50-70 vjeç ka rënë”. Kjo rënie pason rënien e dokumentuar tashmë të shkallës së incidencës midis atyre mbi 70 vjeç. Në të njëjtën kohë, shkencëtari theksoi se “relaksimi i masave mbrojtëse, veçanërisht hapja e tarracave të restoranteve, nuk kishte asnjë ndikim në situatën epidemiologjike”.

Këtij lajmi të mirë i është shtuar në vijim: vaksinimi për të gjithë duhet të fillojë në pjesën e dytë të majit, tha Adrien Bron, drejtori i përgjithshëm i shëndetësisë. Kjo do të fillojë sa më shpejt që të gjitha takimet të jenë caktuar për 45-54 vjeç të regjistruar, informon Shtegu.com. Nga ai moment, kantoni do të ndalojë së funksionuari sipas grupeve të moshës, sepse “ndryshimi i rrezikut midis një 25-vjeçari dhe një 35-vjeçari tjetër, nuk është aq i rëndësishëm sa të justifikojë bërjen e kategorive”. Gjeneva po mbështet shpërndarjen e 40 000 dozave të vaksinës Moderna, që priten më 17 maj.

Deri më tani, 210 939 njerëz kanë marrë të paktën një dozë të vaksinës në Gjenevë (137 786 morën të parën dhe 73 153 të dytën).

Kantoni operon me dhjetë qendra vaksinimi – e nënta, ajo e farmacive të njohura, që është hapur të hënën e kaluar dhe e dhjeta, ajo e Cologny, që hapet të hënën tjetër. Duhet të theksohet se sistemi i farmacive të njohura u drejtohet veçanërisht njerëzve që kanë vështirësi të regjistrohen në internet: ata tani mund të caktojnë një takim direkt në farmacitë e grupit, për sa kohë që ato korrespondojnë me kategoritë e pranueshme.