Një person nga Ballkani duhet të përgjigjet para Gjykatës së Qarkut të Brugg i cili, sipas aktakuzës, si pensionist i IV, për dhjetë vjet mori ilegalisht gjithsej 960 000 franga. Ai thuhet se ka falsifikuar një sëmundje të rëndë për autoritetet zvicerane, ndërsa një vëzhgim zbuloi se si ai po festonte në festimet familjare dhe po ngrinte thasë të rëndë me çimento.
Dejani (të gjithë emrat janë të ndryshuar) erdhi në Zvicër në vitin 1981. “Që 40 vite jam këtu në Zvicër, kurrë nuk kam pasur ndonjë gjobë parkimi apo ndonjë problem tjetër, dhe tani dyshohem se jam një mashtrues?”, tha të martën përpara Gjykatës së Rrethit Brugg burri tani 63-vjeçar, i cili është nga Ballkani. Aty Dejani, gruaja e tij Marija, djali i tij Milani dhe dhëndri i tij Josipi duhet të përgjigjen në një rast që përfshin mashtrim të mundshëm të IV, që arrin në një shumë prej 960 000 franga zvicerane.

Undshtë e padiskutueshme që Dejani pësoi një aksident të rëndë automobilistik në Itali, në vitin 2004. Vetura mori flakë dhe Milani, atëherë 16-vjeç, nxori babanë e tij nga vetura që po digjej, shkruan “Aargauer Zeitung”, transmeton Shtegu.com. Pas aksidentit, Dejanit iu dha një pension i plotë IV – por vëzhgimi më vonë tregoi se burri e kishte tërhequr gabimisht këtë pension. Pas një mosmarrëveshje të gjatë ligjore, javën e kaluar Gjykata e Lartë Federale vendosi që Dejani duhej t`i kthente 220 000 franga të zyrës kantonale të IV.

Kjo vetëm plotëson pjesën e procedurës së ligjit të sigurimeve. Për shkak se zyra e IV gjithashtu ka bërë një ankesë penale kundër Dejanit për dyshime për mashtrim IV. Prokuroria publike tani po e akuzon atë për mashtrim të mjekëve, ekspertëve, përfaqësuesve të sigurimit të aksidenteve në Suva dhe ekspertëve nga zyra IV, për më shumë se dhjetë vjet.
Sipas aktakuzës, ai luajti një njeri të sëmurë keq gjatë ekzaminimeve, emërimeve të mjekut ose marrjes në pyetje për të fshehur një pension. Mjeku i tij i familjes e kishte të vështirë ta detyronte të ecte njëqind metra në shtigjet pyjore dhe reagonte shumë i frikësuar kur binte në kontakt me të huaj.

Ai gjithashtu bëri sikur vuante nga çrregullimi i stresit posttraumatik pas aksidentit, se mezi lëvizte pa bastun ose ndihmën e të afërmve të tij, se kishte frikë dhe mezi guxonte të dilte nga shtëpia.

Një pamje krejtësisht e ndryshme rezultoi nga një vëzhgim fillestar nga një kompani private, një mbikëqyrje e dytë nga policia dhe vlerësimi i fotove dhe videove që u gjetën gjatë një kontrolli shtëpiak afër Dejanit. Sipas kësaj, burri ishte në gjendje të organizonte vetë ndërtimin e shtëpisë së tij, ai shkonte për pushime në Ballkan, mirrte pjesë në festime familjare, bëri pazar në dyqanin e pajisjeve dhe ngriti 30 kilogramë thasë me çimento, u largua jashtë vendit dhe në një aheng vallëzoi mbi tavolinë.

“Fitohet përshtypja se kemi të bëjmë me dy njerëz krejtësisht të ndryshëm,” tha prokurori publik Lorenz Kilchenmann, i cili po kërkon që Dejani të burgoset për 42 muaj dhe të dëbohet nga vendi për pesë vjet, informon Shtegu.com. Mashtrimi i pretenduar IV u zbulua para se të zbatohej iniciativa e dëbimit, por më vonë Dejani dhe gruaja e tij thuhet se kishin mashtruar përsëri shtetin kur ata aplikuan për ndihmë sociale.

Sipas aktakuzës, ata nuk deklaruan se ata zotëronin një copë tokë dhe dy shtëpi me vlerë rreth 90 000 euro në vendin e tyre të lindjes, informon Shtegu.com. Mashtrimi i mirëqenies sociale është një akt katalogu, nëse dënohet kjo për çiftin do të rezultojë në një dëbim automatik nga vendi. Për gruan e tij Marija, zyra e prokurorit publik po kërkon gjithashtu një gjobë me kusht prej 80 tarifash ditore me nga 30 franga, gjithsej 2 400 franga.

“Ndjehem bosh, nuk jam trajtuar drejt, gjithmonë e kam trajtuar veten në mënyrë korrekte në Zvicër”, tha Dejani kur u pyet nga presidentja e gjykatës, Gabriele Kerkhoven. Njeriu i guximshëm me flokë të shkurtër gri kishte një kapuç të zi, pantallona të errëta për stërvitje dhe atlete të zeza, ai gjithmonë rrinte ulur pak i përkulur në karrigen e tij dhe nganjëherë ishte afër lotëve.

“Unë kam qenë një bodiblider, kam boksuar, tani nuk jam askush”, tha Dejani. “Nuk e kuptoj pse duhet të jem fajtor, ndjehem keq mendërisht dhe fizikisht, isha i sëmurë gjatë gjithë kohës”, shtoi i pandehuri. Ai nuk iu përgjigj pyetjeve specifike nga gjykata në lidhje me pretendimet për mashtrim dhe fotografi individuale ose video të vëzhgimit.

I akuzuari tjetër u soll në të njëjtën mënyrë: As djali Milani, as dhëndri Josipi nuk komentuan pyetje specifike të gjykatës. Ata akuzohen si bashkëpunëtorë sepse ata u dhanë informacione të rreme autoriteteve në lidhje me gjendjen e supozuar të dobët të Dejanit. Përveç kësaj, Milani dhe Josipi thuhet se kanë siguruar në mënyrë të shpeshtë që i pandehuri kryesor të mos mund të hetohet:

Sipas prokurorisë, për shembull, ata nuk e lanë një ekspert të Suva-s në dhomën ku ishte shtrirë Dejani, informon Shtegu.com. Të dy bënë një deklaratë në të cilën u tronditën nga akuzat. Fotot që Dejani i tregon me kënaqësi në festimet familjare janë fotografi çasti, tha Milani. Babai i tij kishte faza të mira dhe të këqija dhe gjërat nuk ishin gjithmonë aq të mira sa mund të mendonit bazuar në fotot.

Sipas dhëndrit Josipit, Dejani nuk ishte më i njëjti person si më parë pas aksidentit. Josipi gjithashtu deklaroi se ai kurrë nuk u kishte thënë asgjë autoriteteve përveç asaj që kishte parë vetë te Dejani.

Gjyqi kundër katër të akuzuarve është caktuar për dy ditë, mbrojtja do të pasojë sot, e mërkurë. Dje, tre avokatët dhe një avokate kritikuan vëzhgimin e Dejanit nga një detektiv social si të paligjshëm dhe kërkuan që fotografitë dhe videot të mos pranoheshin si prova. Ende nuk dihet se kur do të shpallet.