Një reporter gjerman udhëtoi në Cyrih për të kontrolluar situatën e koronavirusit. “Ishim në Limmat dhe vërejtëm pamje të pabesueshme: Cyrihu po qesh”, shkruan ai

“Kthimi i buzëqeshjes në Liqenin e Cyrihut” – ky është titulli i “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ) për një artikull mbi situatën e koronavirusit në Zvicër. Pas muajsh të tërë masash të rrepta të koronavirusit, tarracat e restoranteve janë hapur përsëri – “dhe menjëherë vendi po ndryshon për mirë”.

Me këtë, “FAZ” e përcjell një artikull në “Bild”, i cili në mes të prillit mbante titullin vijues për Zvicrën: “Ndjehet si një parajsë e koronës”. Autori gjithashtu raportoi për situatën lokale të koronavirusit në atë kohë. Ai shkruante për “njerëzit e lumtur me guximin për të jetuar” dhe shkruante për verën, patatinat dhe flluskat e sapunit.

Në Zvicër, “FAZ” hasi në “një humor të mirë në tokë, gëzim të përditshëm, kënaqësi të përditshme” dhe “lumturinë e madhe të lirisë së vogël”, siç thotë artikulli, transmeton Shtegu.com. “Shkuam në Limmat dhe vërejtëm pamje të pabesueshme: Cyrihu buzëqesh, Zurich qesh”. Nga ana tjetër, Gjermania është ndoshta vendi me temperamentin më të keq në botë, shkruan Jakob Strobel y Serra, i cili është nënkryetari i fejtonit të “FAZ”.

I gjithë Cyrihu me sa duket po priste vetëm hapjen e zonave të ngrënies në natyrë. Tarracat e restoranteve, bareve dhe kafeneve janë përplot. Sipas autorit, zviceranët tani janë ulur kudo jashtë, në çdo cep të lirë, në vendet më të imta – “pavarësisht nëse është me diell apo me hije, i improvizuar ose i instaluar përgjithmonë” – dhe gjithmonë në distancë, por asnjëherë me maskë. Edhe në rrugë, vështirë se dikush mban maskë në fytyrë. Dhe tashmë në kohën e drekës, vera pihet dhe raclette e rösti hahen. Të gjitha grupmoshat mund të gjenden, të gjitha kuzhinat dhe të gjithë njerëzit vazhdimisht buzëqeshin.

“Është një ndjenjë çuditërisht dëshpëruese, ngazëllyese sepse këta njerëz na tregojnë se në çfarë bote të çuditshme po jetojmë në Gjermani dhe në një botë shumë më të bukur në të cilën mund të jetonim”, vazhdon autori. Megjithëse numrat pandemikë në Zvicër nuk janë as më të mirë dhe as më të këqinj se në Gjermani, në Zvicër nuk ka “asnjë paranojë” dhe “pa panik”. Për më tepër, asnjë kalimtar në Zvicër nuk hidhet anash, i trembur, nëse dikush ecën drejt tij pa maskë. Por gjithashtu nuk mbretëron “asnjë gjendje shpirtërore apokaliptike”. Dhe nuk shijohet “vakti i xhelatit para fundit të botës” – por një gotë Chasselas në Bellevue. Sepse dihet që bota nuk do të marrë fund.

Zviceranët as nuk e kanë “humbur mendjen e tyre të përbashkët”, as nuk kanë vepruar të çmendur, naivë, të shkujdesur ose të pamenduar. “Thjesht nuk lejojnë që të mbyllen”. Për njerëzit në Zvicër, liria është një e mirë më e lartë se mbrojtja shëndetësore absolutiste. Ata preferuan të kontrollonin shtetin, sesa ta linin ai t’i kontrollonte ata. Dhe ata mund të peshonin midis rrezikut realist dhe kërcënimit të imagjinuar. “Kjo është arsyeja pse ata ulen jashtë në tarraca dhe pinë verë”.