Kontraktori i ndërtimit Jeton U. (35) dyshohet se ka fshehur një kredi të Covid 19 prej 110 000 frangash, duke përdorur informacione të rreme. Në vend që të përdorte paratë për kompaninë në nevojë, dyshohet se ai i përdori ato për të mbështetur të afërmit. Ai kërcënohet me burgim dhe dëbim nga vendi

Pasqyrë zero para gjykatës penale. Kontraktori i ndërtimit të Lucernit Jeton U. (35) dyshohet se ka vjedhur sasi të mëdha të ndihmës për Covid. Por si i pandehur, të martën ai preferon të përdorë Büezerin e zellshëm, i cili djersit 16 orë në ditë në vendin e ndërtimit. Mbajtja e administratës nuk është puna e tij.

Zyra e prokurorit publik e sheh ndryshe dhe bën akuza të dhunshme. Shqiptari thuhet se ka marrë një kredi Covid 19 prej 110 000 frangash me informacione të rreme. Ai bëri sikur pësoi një humbje masive për shkak të pandemisë. Për më tepër, ai deklaroi një llogari prej 1.1 milion frangash që ishte shumë e lartë.

Sipas zyrës së prokurorit publik, nevoja nga korona ishte falsifikuar plotësisht. Sepse: Kompania rriti fitimin në vitin 2020 nga 43 000 në mars, në 142 500 franga në qershor. Falë likuiditetit të fortë, kompania madje ishte në gjendje të hiqte dorë nga kompensimi i punës për një kohë të shkurtër. Shkurtimisht: nuk kishte autorizim për ndihmë.
Gjithashtu i dyshimtë: vetëm dy ditë pasi mori paratë, përmes llogarisë së biznesit ai i dha babait të tij një hua prej 15 000 frangash. Sipas prokurorit, pensionisti ishte vërshuar nga urdhërat e përmbaruesit për shlyerjen e borxheve që nga viti 2017. Ai është i paaftë të paguajë – kështu që nuk pritet asnjë shlyerje e kredisë.

Jeton U. gjithashtu rinovoi shisha barin e të vëllait të tij me borxh të madh për mbi 164 000 franga, informon Shtegu.com. Ai gjithashtu i huazoi një miku në Gjermani 5 000 franga.

“Kam aplikuar për kredi emergjente sepse kisha frikë nga ndalimi në ndërtim”, i mbron argumentet Jeton U. Ai nuk komenton pse dha informacione të rreme. Ai ka dashur të “veprojë në interes të kompanisë”.

Nëse shpallet fajtor, përballet me një dënim të ashpër. Zyra e prokurorit publik kërkon një dënim me burg prej 20 muajsh për mashtrim, falsifikim dhe menaxhim të shumtë të pabesë të biznesit – pjesërisht me kusht. Plus një gjobë (20 000 franga) plus dëbim nga vendi (pesë vjet). Avokati mbrojtës kërkon pafajësi.

Shqiptari nuk është një rast i izoluar. Vetëm në Kantonin e Lucernit, 70 procese gjyqësore janë në pritje për shkak të kredive Covid të marra në mënyrë të padrejtë. Deri më tani, në secilin prej kantoneve të Gjenevës dhe Tiçino është dënuar një mashtrues Covid. Vendimi do të shpallet sot.