Sipas studimit të fundit të JAMES (Rinia, Aktivitetet, Media – Anketë Zvicër), në vitin 2020 koha e vetëvlerësimit të përdorimit të telefonit celular të adoleshentëve u rrit ndjeshëm. Konsumi i internetit po zhvendoset gjithnjë e më shumë drejt smartphone-ve. Vlerësimi i Blaue Kreuz Bern-Solothurn-Freiburg tregon se projekti “#ZEITGEWINN” ishte në gjendje të zvogëlojë konsumin e smartphone-ve të pjesëmarrësve. Koha e fituar përdorej gjithnjë e më shumë për të mësuar, aktivitete sportive ose për miqtë.

Midis tetorit dhe dhjetorit të vitit 2020, 714 nxënës në shkollat ​​e larta, të mesme dhe shkollat ​​tregtare dhe mësuesit e tyre, e pranuan sfidën që në mbrëmje të përdorin smartphone-in e tyre sa më pak të jetë e mundur. Koha e përdorimit u regjistrua nga aplikacioni #ZEITGEWINN, i cili ishte zhvilluar posaçërisht për projektin. Pas fushatës, nxënësit, mësuesit dhe kujdestarët u lejuan të japin komente me shkrim për projektin. Blaue Kreuz pranoi 436 reagime kryesisht pozitive. Rezultatet tregojnë se 60 për qind e nxënësve menduan se kaluan më pak kohë në smartphone për shkak të veprimit. Koha e fituar u përdor kryesisht për të studiuar (36.3 për qind) ose për të kaluar kohën me miqtë (27.9 për qind). Gjithashtu u ndoqën më shumë aktivitetet sportive (22.7 për qind). Fushata gjithashtu ndihmoi mësuesit dhe kujdestarët ligjorë për të marrë temën e konsumit të medias (përsëri).

Potencial i madh për promovimin e higjienës së gjumit

Nga ana tjetër, projekti bëri pak për të ndihmuar nxënësit që të shkojnë në shtrat më herët (11.2 për qind). “Ne shohim një potencial të madh për promovimin e higjienës së gjumit, sepse vetëm 41.3 për qind e të rinjve deklaruan se tashmë po flinin mjaftueshëm”, tha Markus Wildermuth nga Blaue Kreuz.

Fillimi nga gushti 2021

Nëse grumbullohen burime të mjaftueshme financiare, Blaue Kreuz do të zbatojë përsëri projektin #ZEITGEWINN nga gushti dhe do ta zgjerojë atë. Në të ardhmen, përveç klasave, do të jenë në gjendje të marrin pjesë edhe grupet – për shembull në kompani – në kantonet e Bernës, Solothurnit dhe Freiburgut. Është planifikuar gjithashtu që në aplikacion do të jenë në dispozicion karakteristika të ndryshme të promovimit të gjumit.