Gjithnjë e më shumë binjakë po lindin në të gjithë botën: Për çdo vit, tani regjistrohen 1,6 milion lindje të dyfishta. Arsyeja për këtë është fekondimi artificial

Sipas një studimi të ri, tani po lindin më shumë binjakë se kurrë më parë. Çdo vit lindin më shumë se 1,6 milion çifte binjakësh – sipas studimit të botuar të premten në revistën “Riprodhimi Njerëzor”, kjo prek rreth një në 40 shtatzani, transmeton Shtegu.com. Si njërin nga shkaqet, studiuesit identifikojnë rritjen e mbarësimit artificial.

“Numri relativ dhe absolut i binjakëve në të gjithë botën është në një nivel të lartë që nga mesi i shekullit XX dhe ndoshta më i lartë se kurrë më parë”, tha Christiaan Monden i Universitetit të Oksfordit, njëri nga autorët e studimit. Sipas kësaj, rritet vetëm numri i binjakëve dyvezorë që vijnë nga dy qeliza të fekonduara veçmas. Numri i binjakëve njëvezorë nuk ka ndryshuar.

Përveç rritjes së fekondimit artificial që nga vitet 1970 në vendet e zhvilluara, dukuria më e shpeshtë e shtatzanive binjake lidhet edhe me moshën mesatare në rritje të nënave. Shtatzanitë binjake ka më shumë të ngjarë te nënat e moshuara.

Studiuesit vlerësuan të dhëna nga 135 vende nga 2010 në 2015. Prandaj, normat e binjakëve janë më të lartat në Afrikë, ku çdo vit lindin rreth 1.3 milion nga 3.2 milion binjakë, megjithëse vetëm rreth 17 për qind e popullsisë së botës jetojnë në Afrikë. Studiuesit dyshojnë se arsyeja për numrin e madh të lindjeve binjake atje, është niveli i lartë i lindjeve në Afrikë dhe ndryshimet e mundshme gjenetike.

Veçanërisht në vendet e varfëra, lindja e binjakëve shoqërohet me rreziqe shtesë për jetën e nënave dhe të porsalindurve. “Në Afrikën nën-Sahariane, shumë fëmijë binjakë humbin vëllain ose motrën e tyre në vitin e parë të jetës”, shkruajnë studiuesit. Në vit ka deri në 300 000 raste të tilla.