Në një intervistë dhënë gazetës gjermane “Tageszeitung”, shtetasja 30-vjeçare e Maqedonisë së Veriut, Andrea Jooveski ka rrëfyer për jetën e saj në Gjermani dhe Maqedoni të Veriut. Ajo u rrit në Maqedoninë e Veriut dhe tani jeton në Berlin-Lichtenberg. Atje ajo lufton kundër së djathtës – dhe ka nxjerr një revistë

Duke rrëfyer për jetën e saj, ajo ka treguar edhe përse revista e saj quhet “Hajde”. “Hajde” është sikurse “Vamos” në spanjisht dhe “Yalla” në arabisht, maqedonasit thonë “Ajde” – kjo do të thotë diçka si “Le të shkojmë”, “Shko” ose “Përpara”. Si vajzë e një babai jugosllav, Andreas i pëlqen të përdorë shumë shpesh “Ajde”. “Sepse është një fjalë aktive”, thotë ajo.
“Ajde” është gjithashtu emri i revistës së saj, një broshurë që ajo palos nga tre fletë letre të thjeshta A4, bashkon së bashku në mes, ilustron dhe shton tekst – të shkruar me dorë. Që nga muaji shkurt, Joveski e ka botuar revistën e saj çdo muaj, informon Shtegu.com. Shtë një broshurë për ëndrrat dhe qëllimet e saj, problemet dhe optimizmin e saj, por edhe për rininë e saj. Një fletushkë në të cilën ajo ndjek dëshirën e saj për të pikturuar. Në të vërtetë, është ditari i saj për gjithçka.

Andrea Joveski lindi në Berlin. Në moshën trevjeçare, ajo dhe familja e saj u transferuan në kryeqytetin e Maqedonisë së Veriut, Shkup. Aty ajo shkon në shkollë, si adoleshente bëhet një punk, veçanërisht i pëlqen muzika. Ajo më vonë bëri diplomën bachelor si përkthyese për gjermanishten, anglishten dhe maqedonishten. “Ajo që jam tani nuk është bërë nga shkolla dhe vendet e punës, por nga miqtë e mi dhe rrethina ime”, thotë ajo. Kur ishte 22 vjeç, ajo u kthye në Berlin me një grant nga Bundestag Gjerman.

Përcjellja: Andrea Joveski shkruan tekstet e saj kryesisht në anglisht, ndërsa rrallë shtohen thënie edhe në maqedonisht dhe gjermanisht. Ekzistojnë 40 kopje të revistës.