Në grupin medial Tamedia, gratë “pengohen, qortohen dhe paguhen më dobët” sesa burrat. Kjo është ajo që 78 gazetarë të Tamedia-s i shkruan në një letër kryeredaktorit dhe menaxhmentit

Mu në ditën e sotme për Ditën Ndërkombëtare të Grave, një letër proteste po qarkullon nga gratë që denoncojnë seksizmin dhe diskriminimin në vendin e tyre të punës. «Përsëri disa gra të talentuara, me përvojë janë larguar nga puna. Ato largohen nga zhgënjimi që situata për gratë në ekipin editorial të Tamedias nuk po përmirësohet, pavarësisht deklaratave të kundërta. Po ndodh e kundërta”. Kjo është fjalia e parë e një letre të së premtes, të cilën 78 gazetarë ia drejtuan kryeredaktorit dhe menaxhmentit të Tamedia.

Sipas letrës së botuar në Tëitter dhe Facebook gjatë fundjavës, gratë kanë më pak të ngjarë të thonë fjalën e tyre në takime dhe sugjerimet e tyre nuk merren seriozisht ose përqeshen. Kultura e ndërmarrjes dominohet nga burrat.

Burrat janë shumicë në redaksitë dhe zënë pothuajse të gjitha pozicionet kryesore. Ata promovohen në pozita më të larta dhe ua kalojnë grave. Për më tepër, gratë në ekip fitojnë shumë më pak se koleget e tyre me të njëjtat kualifikime, përvojë dhe performancë. Problemet janë strukturore, shkruan “Bieler Tagblatt”, transmeton Shtegu.com.

Nënshkruesit e letrës po bëjnë thirrje për veprim të menjëhershëm për të përmirësuar situatën e tyre. “Ne presim që të ndalen fyerjet dhe abuzimet”, shkruajnë ato.
Fokusi është në katër kërkesa: Sipas letrës, ato presin të trajtohen me mirësjellje dhe respekt. Gazetarët në Tamedia gjithashtu duan një sondazh anonim të punonjësve mbi atmosferën e punës. Premtimi për të promovuar gratë në poste drejtuese më në fund duhet të mbahet. “Ne presim që të gjitha pozitat të kërkohen posaçërisht për gratë”. Më në fund, gazetaret kërkojnë procedura të standardizuara kur bëhet fjalë për ngacmime ose ngacmim seksual, si dhe një person kontakti për diversitetin.

Letra përmban një shtojcë në të cilën gratë rendisin shembuj të shumtë specifik. Për shembull, mënyra se si denoncohen gratë: “Menaxherët ose eksponentët e suksesshëm politikë referohen vazhdimisht me fjalë të pakripta”. Mund të dëgjohen edhe fjali të tilla si “Ju jeni e bukur, ju ende mund të arrini diçka”, shkruajnë ato në shtojcë.

Me sa duket, kryeredaktori gjithashtu sheh një nevojë për veprim. Për persoenlich.com, kryeredaktori i Tamedia Arthur Rutishauser ka deklaruar: “Ne jemi të vetëdijshëm se masat e mëparshme për të rritur përqindjen e grave në redaksitë dhe posaçërisht në pozitat menaxheriale, janë të pamjaftueshme dhe se është koha për një strategji detyruese”.