Një korrier 44-vjeçar që punonte për një kompani private postare nuk i dorëzoi mbi njëqind pako, por përkundrazi i deponoi në banesë apo i shiti. Të premten atij iu desh të përgjigjej në gjykatë

Akuza përfshinte shtatë faqe për atë që 44-vjeçari nuk ua dorëzoi pranuesve 115 pako, por i deponoi në banesën e tij – duke përfshirë veshjet e grave dhe burrave, syze dielli, vathë, termometra, çizme gome dhe atlete. Nga janari deri në arrestimin e tij në fillim të korrikut 2020, korrieri kishte bërë turne të shtuneve në zonat komunale të Cyrihut të Nürensdorf, ëangen dhe Brüten. Ai punoi për një shërbim postar privat që shpërndau pakot në emër të postës zvicerane. Vlera e mallit të vjedhur: rreth 44 000 franga.

Të premten, i akuzuari qëndroi në procedurën e shkurtuar përpara Gjykatës së Rrethit të Pfäffikon, ku ai e pranoi veprën. Kur gjykatësi e pyeti pse nuk i kishte dorëzuar pakot, ai u përgjigj çuditërisht: “Nga zhgënjimi dhe zemërimi sepse nuk i gjeja dot adresat e dorëzimit”.
Atëbotë ai ishte zhvendosur nga Gjeneva në Cyrih dhe nuk e dinte se ku ishin rrugët përkatëse. Kjo është arsyeja pse ai kryesisht i mbante pakot në shtëpi dhe shiste një pjesë të vogël të tyre. “Sapo i deponoja mallrat në banesën time, as vetë nuk dija çfarë të bëja me ta”. Ai është penduar dhe betohet se në jetën e tij nuk do të bëjë më kurrë diçka të tillë.
Propozimi i prokurorit për një vendim parashikon një burgim të kushtëzuar prej dymbëdhjetë muajsh për vjedhje tregtare si dhe një dëbim shtatëvjeçar nga vendi. 44-vjeçari nuk kishte asnjë problem me vendimin gjyqësor: “Do të kisha pranuar edhe ndonjë dënim më të gjatë, ndjehem fajtor”. Kur gjykatësi e përmendi dëbimin shtatëvjeçar nga vendi, ai pyeti: “Unë nuk mund të kthehem në Kosovë, më jep një mundësi tjetër”.

Kosovari jeton dhe punon në Zvicër që nga viti 2009 pa leje qëndrimi ose pune. Ai kishte punuar më parë si një punëtor i pa kualifikuar, bojaxhi dhe shtrues i pllakave. Sipas avokatit të tij, megjithatë, ai ishte regjistruar në kompaninë e sigurimeve shëndetësore dhe AHV dhe kishte nënkuptuar që ai ishte regjistruar zyrtarisht.

Pas një diskutimi të gjatë, gjykata nuk dha ndonjë vendim, informon Shtegu.com. Ishte e vështirë me procedurën e shkurtuar, siç tha kryetari. I akuzuari tha gjatë gjykimit se ai i kishte shitur vetëm një herë mallrat e vjedhura kunatit të tij në vlerën e 500 frangave. Në aktakuzë përmenden edhe mallra të tjerë të shitur.

Ai gjithashtu thuhet se kishte për qëllim të shiste mallrat e deponuar, të cilat i akuzuari i mohoi në seancë. “Për këto arsye, gjykata nuk ka dhënë ndonjë vendim, por do t’ia kthejë dosjet prokurorit publik”, tha gjykatësi. Kjo më pas do të duhet të hartojë një aktakuzë të re dhe çështja do të merret nga gjykata në rrjedhën e zakonshme të procedurave.