Gjykata Federale zvicerane ka qortuar ashpër autoritetet gjyqësore të Kantonit Vaud. Ata monitoruan trafikantë të dyshuar të drogës pa pëlqimin e autoriteteve të huaja, jashtë vendit. Sipas saj, kjo do të hapte dyert e spiunazhit në Zvicër

Si pjesë e procedurave në lidhje me trafikimin e kokainës, hashashit dhe marihuanës, zyra e prokurorit publik në Vaud urdhëroi instalimin e transmetuesve GPS dhe mikrofonave në makinat e të dyshuarve dhe përgjimin e thirrjeve të tyre telefonike. Kontrabandistët e dyshuar të drogës udhëtuan nëpër Francë, Spanjë, Holandë dhe Gjermani. Ata gjithashtu kishin kontakte me Kosovën dhe Shqipërinë.

Pas një apeli nga njëri prej tre kriminelëve të dyshuar, në nëntor të vitit 2019 Gjykata Federale zvicerane urdhëroi autoritetet kantonale të Vaudit për të përcaktuar se cilat dispozita ligjore zbatohen në vende të ndryshme. Në mungesë të kontratave që lejojnë masa të tilla të vëzhgimit sekret pa miratimin paraprak, gjykatësit federalë kanë kërkuar asgjësimin e të dhënave të mbledhura jashtë kufijve.

Megjithatë, prokurori nuk e ndoqi këtë udhëzim, siç i tha Agjensisë së lajmeve Keystone-sda Ludovic Tirelli, avokati i njërit prej tre aplikantëve. Në vend që të kontrollonte ligjin në fuqi, prokurori pyeti autoritetet e huaja nëse ata do të lejonin retrospektivisht përdorimin e provave të mbledhura në territorin e tyre.

Parisi, Madridi, Haga dhe Berlini dhanë miratimin e tyre. Por Gjykata Kantonale e Vaudit gjykoi gjithashtu se ishte i mjaftueshëm legalizimi pasues i mbledhjes së provave. Nga ana tjetër, Gjykata Federale e konsideroi këtë praktikë të papranueshme dhe urdhëroi asgjësimin e provave, transmeton Shtegu.com.

Në gjykimet e 15 shkurtit, gjyqtarët federalë nënvizojnë se gjyqësori i Kantonit Vaud nuk mund të bëjë pa një analizë të ligjit në fuqi, edhe nëse vendet në fjalë bien dakord.
Gjykatësit federalë zbuluan se zyra e prokurorit publik nuk kishte bërë kërkesë për aprovim paraprak përmes Ndihmës Ligjore të Ndërsjellë Ndërkombëtare në Çështjet Penale (IRSG). Fakti që IRSG bazohet në parimin e reciprocitetit do të nënkuptojë tolerimin e kësaj praktike, “lejimin e marrjes së të dhënave në kohë reale në territorin zviceran nga autoritetet e huaja pa dijeninë e Bernës”, shkruan Gjykata Supreme Federale. Me fjalë të tjera, kjo do të nënkuptonte lejimin e spiunazhit.

Prandaj, Gjykata Federale urdhëroi përsëri asgjësimin e të dhënave të vendndodhjes dhe diskutimeve të mbledhura në Francë, Spanjë, Gjermani, Holandë, Kosovë dhe Shqipëri.