Në fillim ajo ishte e gatshme për një divorc, por më vonë kërkoi kompensim financiar, duke argumentuar se bashkëshorti nuk kishte marrë përsipër asnjë punë shtëpie ose përgjegjësi për kujdesin e fëmijëve të tyre. Gjykata e Rrethit Fangshan e Pekinit vendosi në favor të saj, duke e urdhëruar atë të paguante detyrimin ushqimor të saj mujor prej 2000 juanë, si dhe pagesën e njëhershme të 50.000 juanve për punët e shtëpisë që ajo ka bërë.

Një gjykatë divorci në Pekin ka urdhëruar një burrë që të kompensojë gruan e tij për punët e shtëpisë që ajo bëri gjatë martesës së tyre, në një vendim historik: Gruaja do të marrë 7 700 dollarë për pesë vjet punë të papaguar. Rasti ka gjeneruar një debat të madh në internet mbi vlerën e punës në shtëpi, me disa që thonë se shuma e kompensimit ishte shumë e vogël. Vendimi vjen pas prezantimit nga Kina të një kodi të ri civil. Sipas të dhënave të gjykatës, burri kishte bërë kërkesë për divorc vitin e kaluar nga gruaja e tij, pasi u martua në vitin 2015.

Ajo ishte e gatshme për një divorc në fillim, por më vonë kërkoi kompensim financiar, duke argumentuar se bashkëshorti nuk kishte marrë përsipër asnjë punë shtëpie ose përgjegjësi për kujdesin e fëmijëve të tyre. Gjykata e Rrethit Fangshan e Pekinit vendosi në favor të saj, duke e urdhëruar atë të paguante detyrimin ushqimor të saj mujor prej 2 000 juanë, si dhe pagesën e njëhershme të 50 000 juanve për punët e shtëpisë që ajo ka bërë. Kryetari i trupit gjykues u tha gazetarëve të hënën se ndarja e pasurisë së përbashkët të një çifti pas martese, zakonisht përfshin ndarjen e pasurisë së prekshme. “Por punët e shtëpisë përbëjnë vlerë pasurore të paprekshme”, tha gjykatësi.

Vendimi u bë sipas kodit të ri civil në vend, i cili hyri në fuqi këtë vit, shkruan gazeta Koha, transmeton Shtegu.com. Sipas ligjit të ri, një bashkëshort ka të drejtë të kërkojë kompensim në një divorc nëse ai ose ajo mban më shumë përgjegjësi në rritjen e fëmijëve, kujdesin për të afërmit e moshuar dhe ndihmën e partnerëve në punën e tyre. Më parë, bashkëshortët që divorcoheshin mund të kërkonin një kompensim të tillë vetëm nëse ishte nënshkruar një marrëveshje paramartesore – një praktikë e pazakontë në Kinë. Në mediat sociale, çështja ndezi debate të nxehta, me një hashtag të lidhur në platformën e mikroblogjeve ëeibo të shikuara më shumë se 570 milion herë.

Disa përdorues të mediave sociale theksuan se 50.000 juan për pesë vjet punë ishte shumë pak. “Unë jam pa fjalë, puna e një amvise me kohë të plotë po nënvlerësohet. Në Pekin, punësimi i një dadoje për një vit kushton më shumë se 50.000 juanë”, tha një komentues. Të tjerët thanë se burrat duhet të marrin më shumë detyra shtëpiake në radhë të parë. Sipas Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD), gratë kineze kalojnë gati katër orë në ditë në punë të papaguar – afërsisht 2.5 herë më shumë se ajo e burrave. Është më e lartë se mesatarja në vendet e OECD, ku gratë kalojnë dy herë më shumë sesa burrat në punë të papaguar.