Në fund të nëntorit, mamia shqiptare nga Leipzigu i Gjermanisë, Adelina Ajeti u dëbua në Kosovë, edhe pse 30-vjeçarja kishte jetuar në Gjermani në një mënyrë shumë të integruar për më shumë se pesë vjet dhe kishte punën e rëndësishme të një mamie. Revista ARD “BRISANT” tani ka vizituar Adelinën në Kosovë dhe ka raportuar se si duhet të vazhdojnë gjërat me Adelinën

Adelina dhe bashkëshortin e saj ishin kthyer në shtëpinë e tyre të vjetër, e cila për disa javë nuk kishte ujë të pijshëm, pa ngrohje apo energji elektrike. Për ekipin e televizionit “BRISANT” ajo i përshkroi përshtypjet e saj për dëbimin nga Leipzigu, informon Shtegu.com.

“Disa burra dikur më shpjeguan gjithçka, domethënë që tani do të më dëbojnë. Unë ua tregova të gjitha dokumentet, qiranë time, kontratën time të punës dhe u thashë atyre se unë duhej të kujdesesha të nesërmen për gratë e mia në punë, por asgjë nuk më ndihmoi”, i kujton ato çate Adelina dhe shpërthen në lot.

“Unë bërtisja dhe qava deri në Kosovë, ishte absolutisht traumatizuese”, vazhdoi 30-vjeçarja.

Pavarësisht nga mungesa e mamive në Gjermani: autoritetet e imigracionit mbeten të palëkundura. Në Leipzig, Adelina erdhi me bashkëshortin e saj në vitin 2015 dhe u përpoq që të njihej me trajnimin e mamisë nga Kosova. Në vitin 2016, kërkesa e saj për azil u refuzua dhe një procedurë apelimi dështoi.

Autoritetetet e imigracionit në Chemnitz e shohin vetveten se kanë reaguar si duhet në këtë rast – fakti që mamitë e stërvitura mirë po kërkojnë dëshpërimisht punë në Gjermani, është lënë jashtë, siç kritikon organizata e të drejtave të njeriut “Pro Asyl”.

“Është injoruar që njerëz të tillë janë të rëndësishëm për ekonominë tonë dhe bëjnë shumë për të qëndruar këtu. Këto janë arsye racionale që duhet të merren parasysh përpara se thjesht të vendosni dikë në një avion”, thotë Günter Burkhardt, drejtori menaxhues i “Pro azili”.

Drejtoria shtetërore në Saksoni thotë se Adelina është dashur të kërkojë imigracionin si një punëtore e aftë; kjo do të kishte qenë më premtuese për zbatimin e tyre, shkruan “TAG24”. “Kjo do ta bënte të nevojshme për të arritur njohjen e ekuivalencës së kualifikimeve të tyre profesionale në Kosovë me njohjen e zakonshme në Gjermani. Kjo nuk ndodhi pavarësisht një qëndrimi pesëvjeçar”, u ankua drejtoria rajonale.

Nga këndvështrimi i Adelinës, megjithatë, nuk ishte aq e lehtë: Megjithëse kishte aplikuar disa herë për një praktikë të nevojshme në një klinikë, ajo u refuzua në mënyrë të përsëritur.

Tani 30-vjeçarja shpreson për një vizë pune, në mënyrë që të mund të kthehet në Gjermani. Ajo tani po ju mungon shumë nënave gjermane.
“Kam nevojë urgjente për mbështetje. Adelina ishte aq e mbushur me ndjeshmëri dhe gjithmonë ka qëndruar pranë grave me këshilla dhe veprime”, pohon shefi i Adelinës Dagmar Röger. Shumë gra të shoqëruara nga Adelina, gjithashtu krijuan fushata për mbledhjen e fondeve për 30-vjeçaren ose paraqitën peticione.
“Adelina investoi kaq shumë kohë në ne dhe ishte një mbështetje e rëndësishme edhe pas lindjes”, kujton nëna e re Domenique Holmes dhe shpreson që Adelina së shpejti do të jetë në gjendje të kthehet në praktikën e mamisë.