Këshilltarët zviceranë për borxhit, aktualisht janë duke u vërshuar me pyetje. Për shkak të krizës së koronavirusit, shumica prej tyre kanë probleme parash. Ofruesit e kartelave kreditore ofrojnë pagesa minimale më të ulta, por këshilltarët janë kundër kësaj.
Humbja e punës ose më pak paga për shkak të punës në kohë të shkurtër: Kriza e koronavirusit ka çarë një vrimë në portofolin e shumicës së zviceranëve dhe ndërprerja e Këshillit Federal për zbatimin e borxhit ka skaduar. Ata ende duhet të paguajnë faturat për qiranë, sigurimin shëndetësor dhe më shumë. A ka ndonjë kërcënim për një dështim të madh?

Siguruesi i kartelave kreditore Swisscard me sa duket pret që më shumë klientë të kartelave të futen në vështirësi financiare dhe duhet të paguajnë faturat e tyre të papaguara, siç shkruan portali i lajmeve financiare “Inside Paradeplatz”, transmeton Shtegu.com.
Portali vlerëson pagesën minimale më të ulët për pagesa të pjesshme si një tregues. Nga Viti i Ri, klientët duhet të paguajnë një minimum prej 2.5 për qind me këtë mundësi dhe jo 5 për qind si më parë. Për më tepër, interesi për pagesa të vonuara zbatohet nga data e blerjes dhe jo më në datën e faturës.

Sipas një zëdhënësi të Swisscard, rregulloret nuk kanë asnjë lidhje me krizën e koronavirusit. Ato ishin planifikuar për një kohë të gjatë. Olivia Nyffeler nga shërbimi këshillimor për borxhe në Bernë, këshillon që të mos shlyhet fatura e kartës kreditore në këste të pjesshme, sepse atëherë interesi do të ngarkohet.

Këshilltarët për borxhit aktualisht janë të zënë. “Shumë kanë humbur punën e tyre dhe tani nuk dinë më se si mund të paguajnë qiratë ose sigurimin shëndetësor”, tha një zëdhënës i Caritas për “20 Minuten”. Ai vlerëson se hetimet në 16 organizatat rajonale të Caritas janë dyfishuar që nga kriza.

Puna me kohë të shkurtër është gjithashtu një problem për shumë njerëz: “Nëse merrni vetëm 80 për qind në zonën me paga të ulëta, nuk është e mjaftueshme, kjo është arsyeja pse ne kërkojmë paga të plota për ata që preken në segmentin me paga të ulta”, tha zëdhënësi. Përveç kësaj, ai do të dëshironte të shihte një zgjerim të uljes së primit për të lehtësuar njerëzit në kufirin e varfërisë.

Për shkak të situatës ekstreme, Caritas ka ndihmuar të prekurit që nga fillimi i krizës me tejkalimin e ndihmave prej 1 000 frangave ose deri në 3.000 franga për familje. “Që nga kriza, ne kemi mundur të mbështesim mbi 11 000 njerëz”, thotë zëdhënësi.

Situata në Bernë gjithashtu është përkeqësuar. Në bllokimin e parë, sipas Nyffeler nga shërbimi këshillimor për borxhe në Bernë, shumë kreditorë ishin akomoduar dhe prisnin të merrnin borxhin. Tani ka mbaruar. “Shumë njerëz kanë frikë ekzistenciale dhe frikë për punën e tyre”, thotë Nyffeler.