Në kampin e refugjatëve Vathy në ishullin grek të Samosit, ka rreth 100 raste të infektuar me koronavirus. Të prekurit mbijetojnë një hapësirë ​​shumë të ngushtë

Kërkojmë ndihmë. Ne jemi vetëm refugjatë, nuk kemi bërë asnjë krim”, thotë një zë mashkulli në video. Kamera tregon një lloj buke të sheshtë pa majë në paketim plastik me një shkëlqim të kaltër, me pëlhurë mbi të. “Ky është mëngjesi që ata na japin për të ngrënë”, thotë burri. “E shihni sa keq është. Vakti në kamp tashmë ka skaduar”.

Kamera shtrihet në dysheme, ku një batanije gri është shtrirë dhe një rozë-vjollcë me lule dhe një dyshek gjumi i mbështetur në mur. «Jemi duke fjetur në dysheme». Një zë tjetër mashkull thotë: «Na duhet ndihmë. Nuk jemi duke marr asnjë trajtim, asnjë ilaç, asgjë”.
Jozefi është emri i personit në karantinën e koronës, së të cilit në kampin e refugjatëve në ishullin grek të Egjeut Samos, u realizua videoja. Ai tregon kushtet në të cilat do të izolohen banorët e kampit nëse rezultojnë pozitivë për koronavirusin.

Emri i plotë i Jozefit është i njohur për gazetën gjermane “TAZ”. Por si shumë të tjerë në kamp, ​​ai ka frikë nga autoritetet greke. “Kam kohë që jam këtu, e njoh këtë kamp”, thotë burri me shpatulla të gjera. Ai ka jetuar në kamp për një vit e 10 muaj.

Jozefi u lirua nga izolimi i koronës vetëm disa ditë para bisedës me gazetën. Dielli digjet i nxehtë në oborrin e vogël të kishës afër kampit të refugjatëve. “Ajo që po tregoj është e vërteta, por unë e di që mund të zhytem në probleme. Prandaj nuk kam dashur të tregoj fytyrën time në video”.

Pas bisedës ai duhet të kthehet: në kampin e refugjatëve në Vathy. Janë 4,300 persona që jetojnë në dhe përreth një kampi që në të vërtetë është krijuar vetëm për 650 persona.
Rastet e para të konfirmuara të koronavirusit ndodhën këtu në mes të shtatorit. Një skenar i frikshëm: Mijëra persona, si Jozefi, jetojnë të pambrojtur në pjesën e kampit të quajtur “pyll” ose “xhungël”. Ata jetojnë pothuajse jashtë çdo infrastrukture, afër së bashku në çadra. Nuk është gjithmonë e mundur të respektoni rregullat e higjienës, siç është larja e plotë e duarve, pasi nuk ka furnizim të pakufizuar me ujë të rrjedhshëm ose sapun.

Kampi ka qenë në një bllokim që nga rastet e para të konfirmuara, nga vendi refugjatët duhet të largohen sa më pak të jetë e mundur, hyrjet kontrollohen nga oficerët e policisë – dhe ata që rezultojnë pozitivë vendosen në kontejnerë për 14 ditë. Sikurse Jozefi.

Paraprakisht, Jozefi në fakt ndjeu vetëm një kollë të lehtë, raporton ai. I riu sportiv nuk ishte i shqetësuar, ai ndjehej “shumë në rregull”, thotë ai. Rezultati erdhi shpejt: “Pas mbase pesë minutash, mjeku më tha se isha pozitiv”. Jozefi me qetësi pranoi që duhej të shkonte në karantinë për 14 ditë, ai i dinte rregullat. “Unë e pranova situatën. Ajo që ishte më tronditëse për mua, ishte vendi ku na çuan”.

Pas provës, ai hyri në kontejner – atje, dera u mbyll. Jozefi erdhi i treti në dhomën e izolimit, thotë ai. Dy burra dhe një grua tashmë po prisnin atje. Ditën tjetër u shtuan edhe dy gra. Dy dhoma, një tualet – gjashtë persona të panjohur në karantinë për dy javë. Hapësira së paku kishte kondicioner, kështu që të paktën grupi nuk kishte pse të vuante nga nxehtësia. Por atyre iu desh të flinin në dysheme, në një rrogoz ose batanije të hollë.

Në orën 18.00 të mbrëmjes kontejneri ishte zhbllokuar, thotë Jozefi, atëherë të burgosurit u lejuan të dilnin për të marrë ajër në një vend të vogël ose për të shkuar në dush. “Pastaj policia erdhi në orën 23.00 për të na mbyllur përsëri”, thotë ai.

Ekzaminimet mjekësore, pyetjet e rregullta në lidhje me simptomat? Në ditët e para, askush nuk erdhi për të pyetur për shëndetin e të izoluarit, tha Jozefi. Ethet ishin matur rregullisht vetëm ditët e fundit.

Nuk është çudi: Sipas organizatës së ndihmës Mjekët pa Kufij, ka vetëm dy mjekë ushtarakë dhe tre infermierë për të gjithë kampin. Ata nuk kanë vuajtur nga mungesa e ujit, thotë Jozefi. “Por problemi ishte ushqimi”, ankohet ai, në zërin e tij mund të dëgjohet neveri. “Është e mykur”.

Në kamp, ​​ushqimi aktualisht shpërndahet dy herë në ditë: Mëngjesi shërbehet në mëngjes dhe 1.5 litra ujë për person, dhe darka shërbehet gjithashtu me drekë.

Banorët e kampit ankohen se ushqimi është thjesht i pashëndetshëm, produktet shpesh skadojnë dhe nganjëherë duken të mykur. “Unë nuk e ha ushqimin,” shpjegon Jozefi. “Kur erdha këtu, kisha shumë probleme me stomakun tim – dhe kurrë më parë nuk kam vuajtur prej tij”.

Përvoja e Jozefit nuk është rast individual. Mjekët pa Kufij sapo kanë dhënë alarmin për kushtet e izolimit për banorët e kampit. “Njerëzit janë mbyllur në kontejnerë të ndotur, shumica e tyre duhet të flenë në dysheme, në të cilën shpesh ka vrima”, shkruan OJQ-ja, transmeton Shtegu.com. “Për disa, furnizimi me ujë nuk po funksionon, të tjerët nuk kanë tualete. Ushqimi ndonjëherë është i pangrënshëm ”.

Testet e shpejta janë gjithashtu një problem, thotë Jonathan Vigneron, menaxher i projektit për Mjekët pa Kufij në Samos. Kjo jo gjithmonë jep një rezultat të saktë. Por nëse personat me të tjerët të infektuar do të mbylleshin në kontejner, ata patjetër më pas do të ishin korona-pozitivë.

Agjencia e KB për refugjatët UNHCR gjithashtu pretendon të ketë dëgjuar ankesa në lidhje me mungesën e gjumit në karantinë dhe ushqim, ndërsa u drejtohet autoriteteve greke për të përmirësuar situatën. Dhe autoritetet? Ata nuk iu përgjigjën pyetjeve të karantinës.
Në fakt, ata madje nuk tregojnë numrin e saktë të atyre që kanë rezultuar pozitivë në kampet e refugjatëve. MSF flet për më shumë se 100 persona të infektuar në kampin Samos. Por më shumë detaje nuk janë në dispozicion. Raportet javore të botuara më parë me të dhëna epidemiologjike nga kampet e refugjatëve në Greqi përfundojnë në 26 korrik të këtij viti.

Për inat të madh të shkencëtarëve si Elias Kondilis, i cili hulumton politikën shëndetësore dhe kujdesin mjekësor bazë në Universitetin Aristotel në Selanik. “Ky është problemi: nëse nuk kemi të dhëna zyrtare, shkaktohen të gjitha këto thashetheme dhe teori konspirative.”
Ata duket se lulëzojnë edhe në kamp. Shumë nga banorët janë skeptikë nëse virusi ka ndodhur vërtet në kamp – shumë kanë frikë se masat e bllokimit janë vetëm një taktikë tjetër nga autoritetet për t’i kontrolluar dhe frenuar ata. Mbi të gjitha, ata trajtohen ndryshe nga vendasit: njerëzit në kamp janë mbyllur, pjesa tjetër e popullsisë jo.

Ekziston edhe një plan i veçantë për refugjatët se si të merren me shpërthimet e koronavirusit – i ashtuquajturi plani Agnodiki. Ai thotë se i gjithë objekti si një i tërë do të vendoset në një bllokim në shkallë të ndryshme në varësi të numrit të rasteve dhe se të gjitha rastet e konfirmuara do të izolohen dhe trajtohen në vend si raste të dyshuara.
“Është një plan ushtarak”, thotë studiuesi Kondilis. Koncepti duhet parë në kontekstin e politikës së qeverisë greke, e cila i trajton refugjatët dhe migrantët në kampe si një çështje e sigurisë kombëtare dhe mbrojtjes së kufirit.

“Ideja është e thjeshtë. Nëse e trajtoni në mënyrë njerëzore këtë pjesë të popullsisë, nëse përpiqeni t’i mbroni ata, për të promovuar shëndetin e tyre, atëherë ju po u dërgoni sinjal atyre që janë jashtë kufijve të vijnë dhe të bashkohen. “Meqenëse plani bazohet në refugjatët si një kërcënim i sigurisë, e para është hapi për të filluar masat e karantinës për të gjithë kampin në një ose më shumë raste – edhe nëse këto nuk janë të nevojshme. “Plani i Agnodiki parashikon që çdo herë që të ketë ndonjë rast pozitiv, kampi të rrethohet”, thotë Kondilis.

Kampi në Samos nuk është ende në një bllokim të plotë. Por kushtet u shtrënguan për herë të fundit dy javë më parë. Tani vetëm 150 nga mijëra banorë lejohen të jenë jashtë kampit në të njëjtën kohë. “Nga një perspektivë e shëndetit publik, veprimi i parë do të ishte izolimi i të gjitha rasteve pozitive, lëvizja e çdo popullate me rrezik të lartë jashtë kampit dhe më pas vazhdimi i testimit dhe gjurmimit midis atyre që kanë mbetur në kamp”, shpjegon Kondilis.
Athina do të vepronte sipas këtyre parimeve kur bëhet fjalë për grupe të tjera të popullsisë në mjedise të mbyllura – për shembull në shtëpitë e të moshuarve. Në ndryshim nga refugjatët në Samos, të cilët janë të izoluar brenda kampit dhe ku të moshuarit, fëmijët dhe të sëmurët kronikë deri më tani thjesht kanë qëndruar në atë vend. Meqenëse kampet e refugjatëve janë kaq të mbipopulluar, është e pashmangshme që rastet e dyshuara, për shembull, të ndajnë pajisjet sanitare me banorët e tjerë, tha Kondilis.

Në çdo rast, kushtet në repartin e izolimit vështirë se rrisin gatishmërinë për t’u testuar. Në çdo rast, MSF deklaron se disa pacientë nuk dëshironin të shkonin te mjekët e kampit nëse kishin simptoma.