Gjurmuesit e kontaktit të koronavirusit janë të stërngarkuar në shumë vende: Kantoni i Cyrihut nuk po kërkon më personat e kontaktit me ata që kanë rezultuar pozitivë

Në shumë vende, gjurmuesit kantonalë të kontaktit nuk mund të përballen më me rastet shpërthyese të Covid. Në këtë mënyrë, zinxhirët e infeksionit nuk mund të prishen më. Ekipi i gjurmimit në Kantonin e Cyrihut, për shembull, është aq i mbingarkuar sa që gjurmimin e rasteve të infeksionit dhe njoftimin e personave të kontaktit të infektuar ua lë ndoshta të prekurve. Lina Lanz, zëdhënëse e departamentit shëndetësor të Cyrihut, e konfirmon këtë për “SonntagsZeitung”: “Rastet e indeksit informojnë personat e tyre të kontaktit dhe kështu marrin pjesë aktivisht”.

Kështu, Contact Tracing i Cyrihut ka hequr dorë nga kontrolli i procesit të infeksionit. Nuk ka më asnjë garanci se zinxhirët e infeksionit mund të prishen. “SonntagsZeitung” raporton për disa raste në të cilat gjurmimi i kontakteve dështoi dhe njerëzit që ishin potencialisht të infektuar nuk u njoftuan, informon Shtegu.com. Numrat tregojnë gjithashtu se ndjekja dhe thyerja e zinxhirëve të infeksionit nuk është më efikase as diku tjetër.

Në shumë kantone, vetëm 10 deri në 20 për qind e njerëzve të infektuar rishtas tashmë kanë qenë në karantinë në kohën e testit pozitiv. Prandaj është e qartë: Gjurmimi i kontakteve nuk funksionon më. Epidemiologu nga Berna Nicola Loë thotë: «Kërkohet një efikasitet më i madh në mënyrë që zinxhirët e infeksionit të prishen. Shkalla e atyre që janë tashmë në karantinë kur konfirmohet infeksioni, duhet të rritet në 80 për qind”.