Një kandidate për një pozitë politike, që nuk dëshiron të flasë për politikë: Në Rheintal kjo ka shkaktuar debate. Nga mjedisi i saj thuhet se pyetjet që një gazetë ia bëri asaj ishin raciste – prandaj ajo edhe heshti

Nëse ekziston diçka që shumica e politikanëve nuk janë, atëherë ata janë dembelë. Nga ana tjetër, ata zakonisht duhet t’i ngadalësoni në situata intervistimi. Thënë troç, ata duan ta heqin qafesh mesazhin e tyre. Por jo edhe Majlinda Sulejmani, presidente e partisë lokale të CVP-së në St.Margrethen dhe kandidate për këshillin lokal. Pyetjeve të portalit rajonal “rheintal24”, ajo nuk iu përgjigj fare. Në letrën e saj dërguar gazetës, ajo deklaroi se nuk dëshironte të përfshihej në diskutime politike – gjë që, natyrisht, duket e çuditshme për një kandidat për pozitë politike.

Në debatin që pasoi, pastaj ajo foli. Në pyetjet që ajo i kishte pranuar, feja, emri dhe origjina e saj e “sulmuan”. Kjo është arsyeja pse ajo “nuk dha përgjigje për asnjërën nga pyetjet”.
Por çfarë u pyet kandidatja e këshillit? Gazeta “Die Ostschweiz” është furnizuar me pyetjet origjinale që gazetari ia kishte dërguar Majlindës. Ajo duhet të komentonte për atë që dëshiron të kontribuojë në politikën lokale në St.Margrethen dhe për atë që dëshiron të arrijë për komunën. Ai gjithashtu dëshironte të dinte se si duken qëllimet e tyre personale politike, «Këshilli kantonal? Këshilli kombëtar?”. Disa nga gjërat e pyetura kanë karakter të ciklit jetësor: mosha, origjina, rrethanat familjare, profesioni, arsimi, karriera e mëparshme politike, informon Shtegu.com.

Në kritikat e saj, kandidatja për këshillin bashkiak ndoshta i referohet pyetjes që i referohet emrit të saj. Aty thuhet: «Pse CVP? Pasi emri i saj sugjeron një prejardhje myslimane ”.
Pyetja është sigurisht pak e pakëndshme. Ajo që gazetari ndoshta donte të dinte: Pse Majlinda është veçanërisht e afërt me një parti të qartë krishtere kur ajo – dhe ky është vetëm supozimi i tij – mund të ketë një formë kulturore?

Më poshtë intervistuesi e përshkruan kandidaten si një “model për integrimin e suksesshëm” dhe thotë se FC St.Margrethen, e cila “është bërë një ‘vendlindje e dytë’ për shumë fëmijë me një sfond migrimi, trajtohet si një shqetësim në komunë”. Kjo pjesë është pak çuditëse sepse nuk i referohet asnjërës pyetje, është thjesht një deklaratë nga gazetari. Megjithatë, sigurisht jo dashakeqëse.

Përfundimi është që oferta t`i dërgohet drafti i artikullit kandidatit “për korrigjim” para botimit.
Përfundim: Shumica e pyetjeve janë thjesht standarde për kandidaturat. Çështja e zgjedhjes së partisë dhe referimi i një përkatësie tjetër fetare të supozuar mund të jetë shumë e çuditshme për dikë që është rritur këtu, por mbase shpesh thirret emri i tij në jetën e përditshme. Fakti që fokusi kryesor i pyetjeve dhe shpjegimeve është në aspektin “sekondos” është gjithashtu një barrë për shumë prej brezave të dytë dhe të tretë. Pyetjet vështirë se mund të keqkuptohen si një “sulm” ndaj fesë ose origjinës; Në çdo rast, ata nuk janë raciste.

Mënyra më e lehtë do të kishte qenë përgjigjja e pyetjeve legjitime rreth synimeve politike dhe vizioneve për komunitetin – kjo është pjesë e një fushate elektorale – dhe thjesht të injorosh çështjen e përkatësisë partiake, transmeton më tej Shtegu.com. Ose të përgjigjem me një banalitet “Unë nuk e shoh problem”. Ishte gjithashtu një ide shumë e mirë për ta bërë të qartë se njerëzit nga brezi i dytë ose i tretë i imigrantëve nuk janë të kufizuar në çështjet e migracionit dhe për këtë arsye nuk kanë nevojë për ndonjë pyetje “të adaptuar”.

Kandidatja për këshillin bashkiak të CVP-së ka zgjedhur një rrugë tjetër, e cila ka lënë një përshtypje të çuditshme, të paktën për të huajt: një kandidate që nuk dëshiron të flasë për politikë. Dhe kush, kur vjen kritika, tërheq “kartën e racizmit”. Në të njëjtën kohë, megjithatë, ishte ndoshta edhe një mësim: aktivitetet e autoriteteve komunale janë gjithçka përveç një fermë kalë i vogël, kritikat fshihen kudo, të justifikuara por edhe shumë të pajustifikuara. Kjo ishte ndoshta vetëm një erë e butë kundër asaj që pret në rast të zgjedhjeve, përfundon shkrimin “Die Ostschweiz”.