Për raundin e pagave të periudhës 2020/2021, Federata zvicerane e sindikatave SGB kërkojnë rritje të pagave deri në 100 franga në muaj ose deri në dy për qind në sektorë dhe kompani ku kjo ekonomikisht është e mundur. Për shkak të mungesës së zhvillimeve të pagave në vitet e fundit, kjo është e nevojshme urgjentisht

Pavarësisht nga trendi i mirë ekonomik në Zvicër, në vitet e fundit pagat kanë ngecur. Vetëm në vitin 2019, pas dy viteve të këqija, pagat reale u rritën përsëri, me rreth 0.5 për qind, ka shkruar të hënën Federata zvicerane e sindikatave (SGB) në një mesazh për një konferencë mediatike, transmeton Shtegu.com.

“Në funksion të zhvillimit të mirë ekonomik me rritjen e produktit të brendshëm bruto me 5.9 për qind (2017 deri në 2019), kjo ishte plotësisht e pamjaftueshme. Prandaj rritjet e pagave janë të nevojshme urgjentisht”.

Që nga kriza financiare, punëdhënësit kanë mbrojtur veten kundër rritjes adekuate të pagave me argumentin e krizës, kritikon SGB. Siç është treguar që atëherë, situata reale ekonomike është më e mirë. «Argumenti i krizës globale nuk funksionon. Përmirësime të konsiderueshme janë të nevojshme në industritë me biznes të mirë”.

Konkretisht, shoqatat e SGB po bëjnë thirrje për rritje të pagave deri në 100 franga në muaj ose deri në 2 për qind në ata sektorë dhe kompani ku kjo është e mundur ekonomikisht, informon Shtegu.com. Edhe në sektorët e krizës me punë me orar të shkurtër, punëdhënësit duhet të paguajnë pagën e plotë të muajit të 13-të. Dhe aty ku aktualisht kërkohet ende punë me kohë të shkurtër, SGB u bën thirrje kompanive të rrisin pagat e punëtorëve me të ardhura të ulëta në 100 për qind, siç bëjnë tashmë kompani të ndryshme.