Demografia zvicerane për vitin 2019 tregon një vend gjithnjë e më të zbehtë. Rritja migratore është një nga më të ultat në dhjetë vitet e fundit

Janë publikuar statistikat demografike zvicerane për vitin 2019. Për herë të parë, popullsia ka tejkalaur shifrën prej 8,6 milion banorë.

Popullsia zvicerane ka fituar rreth 60,000 banorë në vitin 2019 (+ 0.7 për qind). Zyra Federale e Statistikave thekson se kjo është një rritje demografike e barabartë me atë të regjistruar në vitin 2018, “një nga më të ultat në dhjetë vitet e fundit”. OFS ka regjistruar 169.600 imigrime, duke grumbulluar ato të Zvicrës dhe të huajve, për 126,200 emigrime.
Balanca migratore është 43,400 persona. Sa për krahasim,në vitin 2008 ajo ishte gati 100,000. Rritja natyrore, d.m.th. diferenca midis lindjeve dhe vdekjeve, qëndroi në 18.400 persona, ndjeshëm më poshtë nga një vit më parë (–11, 4 për qind).

Në nivelin kantonal, këto shifra përkthehen në rritje më të lartë se mesatarja zvicerane në kantonet e Cyrihut (+ 1.2 për qind), Aargau, Thurgau (+ 1.1 për qind), Fribourg (+1.0 për qind), Gjenevë, Lucern (+ 0.9 për qind), Schwyz dhe Solothurn (+ 0.8 për qind). Në anën tjetër të spektrit, Neuchâtel (-0.2 për qind), Tiçino (-0.5 për qind), Nidwalden (-0.3 për qind) dhe Appenzell Innerrhoden (-0.1 për qind) kanë humbur banorë.

Këto rezultate gjithashtu duhet të shihen me syrin e migrimit të brendshëm. Zviceranët lëvizin gjithnjë e më shumë nga një kanton në tjetrin; 517.700 nisje dhe mbërritje në 2019 (+ 0,1 për qind). Kantonet e Fribourg, Valis dhe Aargau janë më të njohurit, informon Shtegu.com. Bazel-City, Nidëalden dhe Neuchâtel në pjesën e prapme të tabelës.

Flokët gri gjithashtu vazhdojnë të shumohen. Nëse vendi ka akoma më shumë banorë nën 19 (20 për qind) sesa mbi 65 vjeç (18.7 për qind), diferenca po zvogëlohet. Dhjetë kantone tashmë ishin zhvendosur në anën e vjetër të forcës para vitit të kaluar, Basel-City (1981), Tiçino (2006), Schaffhausen (2009) – këto tri kantone me shkallën më të lartë të njëqindvjetërve për banorë -, Basel -Land (2011), Bern (2012), Graubünden (2013), Nidwalden (2015), Glarus (2016), Solothurn (2017) dhe Uri (2018). Jura dhe Valis do të bashkohen me ta në vitin 2019.

Për t`u theksuar është se të rinj apo të moshuar, zviceranët tani jetojnë kryesisht nëpër qytete, ku banon 85 për qind e popullsisë. Gjysma në një nga gjashtë aglomeratat më të mëdha në Zvicër: Cyrih (1.401.800), Gjenevë (603,200), Bazel (552.900), Lausanne (427.900), Bern (422.100) dhe Lucern (233.500) . Përqindja e popullsisë me origjinë të huaj gjithashtu vazhdon të rritet në një total prej 2,175,400 persona në vitin 2019 (+ 0,13 për qind). Komunitetet më të mëdha vijnë nga Italia (321.300), Gjermania (307.400), Portugalia (260.100), Franca (138.900) dhe Kosova (112.800).