Shifrat e para për udhëtarët nga vendet me rrezik të lartë: 4000 persona nga Aargau u karantinuan, mbi 90 për qind janë kthyer nga Ballkani

Që nga 10 korriku, pothuajse 4,000 persona kanë raportuar në kanton se kanë hyrë nga një vend me rrezik. Këta persona pastaj u karantinuan për dhjetë ditë. Shumica e tyre janë kthyer nga Ballkani. Përafërsisht çdo i njëqindti ishte i infektuar nga virusi.

Që nga fillimi i korrikut, karantina ka qenë e detyrueshme për udhëtarët nga vendet me rrezik të lartë. Që nga 10 korriku, emigrantët është dashur të regjistrohen në faqen e internetit të kantonit dhe të hyjnë në karantinë. Kjo kontrollohet nga kantoni, për të cilin merr lista individuale të pasagjerëve nga linjat ajrore dhe kompanitë e autobusëve. Kontrollet gjithëpërfshirëse nuk janë kryer.

Për herë të parë tani Aargau ka publikuar shifra për emigrantët nga vendet me rrezik të lartë. Prandaj, pothuajse 4,000 banorë të Aargaut kanë raportuar në kanton që nga 10 korriku se janë kthyer nga një vend me rrezik. Pothuajse 600 të kthyer janë raportuar vetëm të hënën, transmeton Shtegu.com. Pas një kthimi, mbeten 48 orë kohë për të raportuar. Prandaj mund të supozohet se këta 600 persona janë rikthyer gjatë fundjavës. Asgjë nuk dihet për numrin e rasteve të raportuara se sa njerëz janë kthyer nga një vend me rrezik dhe nuk kanë raportuar.

Shumica e 4000 personave që dolën përpara u kthyen nga Ballkani. Pothuajse 3.700 nga këta njerëz ishin me pushime në Serbi, Mal të Zi, Kosovë, Maqedoni e Veriut ose Bosnje Hercegovinë. Kjo është një shifër prej 93.7 për qind. Nga rreth 300, 90 të tjerë janë nga SH.B.A., të tjerët janë nga pjesë të tjera të botës.