Në mes të pandemisë Covid 19, Patricia Danzi mori rolin e saj të ri si drejtore e Deza më 1 maj të këtij viti. Ajo ka tërhequr bilans pozitiv të 100 ditëve të para në detyrë.

“Kemi një mandat të qëndrueshëm i cili bazohet në kushtetutën tonë dhe përqendrohet në nevojat e personave dhe uljen e varfërisë”, tha Danzi para disa ditësh para mediave në Bernë. “Unë e shoh këtë si një plus të madh”.

Pandemia e koronavirusit është veçanërisht e vështirë për vendet në zhvillim. Për të adresuar krizën, Zvicra ka premtuar fonde shtesë për vendet partnere dhe organizatat ndërkombëtare, dhe Drejtoria për Zhvillim dhe Bashkëpunim (DEZA) ka përshtatur programet ekzistuese.

“Reaguam shpejt dhe në mënyrë jo byrokratikke”, tha Danzi. Pandemia tregon se sa e rëndësishme është për Zvicrën të ndihmojë në uljen e rreziqeve globale dhe forcimin e sistemeve shëndetësore në vendet në zhvillim.

Një nga prioritetet e Danzit gjatë këtij viti është përgatitja për prezantimin e strategjisë së re të bashkëpunimit ndërkombëtar të Zvicrës (Strategjia IZA 2021-2024). Strategjia aktualisht është në konsultim parlamentar. Ajo u pranua qartë nga Këshilli Kombëtar në seancën verore, dhe Këshilli Shtetëror do ta vendos në seancën e ardhshme të vjeshtës. Nëse Këshilli Shtetëror thotë gjithashtu po, strategjia do të zbatohet nga viti 2021, informon Shtegu.com.
Sipas Departamentit Federal të Punëve të Jashtme (EDA), ai është krijuar në mënyrë që bashkëpunimi ndërkombëtar të përshtatet fleksibël ndaj sfidave të reja siç është kriza aktuale Covid 19. “Zvicra është e pranishme dhe do të mbetet e tillë, kur partnerët tanë kanë nevojë më së shumti”, tha Danzi.

Luftimi i ndryshimit të klimës dhe efektet e tij janë gjithashtu të rëndësishëm. Zvicra po punon gjithashtu me të gjitha vendet për të siguruar që qëllimet e KB për zhvillimin e qëndrueshëm (SDG) të zbatohen deri në vitin 2030. Për shumicën e këtyre 17 destinacioneve, Zvicra ka një rekord të madh që i garanton asaj një nivel të lartë besueshmërie, tha Danzi. 17 qëllimet përfshijnë përfundimin e varfërisë dhe urisë dhe sigurimin e barazisë gjinore.

Nga viti 1996, Danzi punoi në Komitetin Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq (ICRC). Si një delegate në organizatë, ajo ka punuar në Ballkan (Bosnje, Serbi, Mali i Zi, Kosovë), Peru, Republika Demokratike e Kongos dhe Angola.

Nga nëntori 2008 deri në prill 2015, ajo ishte përgjegjëse për menaxhimin operacional të kontinentit amerikan në ICRC. Nga maji 2015, ajo drejtoi Drejtorinë Rajonale për Afrikën përpara se të merrte postin e drejtores së DEZA më 1 maj të këtij viti.

Patricia Danzi ka studiuar në Lincoln, në Nebraska dhe në Cyrih dhe u diplomua me një master në gjeografi, si dhe në shkencat bujqësore dhe mjedisore. Ajo gjithashtu ka një diplomë në bashkëpunim zhvillimor nga Universiteti i Gjenevës. Danzi flet shtatë gjuhë.
Vajzë e lindur në Zvicër e një mësuese të shkollës së mesme gjermanishtfolëse dhe një diplomati nigerian, ajo është më e moshuara nga gjashtë fëmijët. Patricia Danzi përfaqësoi Zvicrën në Lojërat Olimpike Verore të 1996-s si një atlete e lehtë. Ajo ka dy djem të rritur.