Qeveria federale zvicerane tani i ka marr përsipër kosot e testeve për koronavirus. Si rezultat i kësaj, edhe personat asimptomatikë gjithashtu duan të testohen

Që nga e enjtja e kaluar, Qeveria federale zvicerane ka marr përsipër kostot e testeve të koronavirusit. Këto nuk llogariten më në deduksion. Mirëpo, kjo mund të shkaktojë pasoja: Tani është rritur numri i testeve të kryera. Nga e hëna në të diel, jjavën e kaluar u kryen mbi 48,000 teste, 13,000 më shumë se një javë më parë.

“Meqenëse testet janë falas, ne jemi të stërngarkuar”, thotë Frank Bally, zëvendësmjek kantonal nga Valisi. Të premten janë kryer po aq teste sa edhe në kulmin e pandemisë. “Gjithë ndërmarrjet që kanë pasur një rast pozitiv, duan t`i dërgojnë punonjësit e tyre në testim, madje edhe ata pa simptoma”.

Por kjo nuk ka kuptim. «Një test negativ nuk është siguri. Sepse mund të rezultojë pozitiv ditën tjetër për shkak të periudhës së inkubacionit». Kjo është arsyeja pse përputhja me karantinën është thelbësore. Në mënyrë që kompanitë të mund të vazhdojnë të punojnë në rast të një çështje pozitive, ata duhet t’i përmbahen koncepteve të mbrojtjes së Ministrisë së Shëndetsisë BAG dhe karantinës, thotë Bally.

Punëdhënësit gjithashtu mund të bëjnë një provë të kryer mbi punonjësit asimptomatikë, por ata duhet personalisht t`i marrin përsipër kostot, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell Shtegu.com. Qeveria federale një test e paguan 169 franga. “Për shkak të detyrës së tij të kujdesit dhe gjithashtu për shkak të pretendimeve të mundshme të përgjegjësisë së klientëve, punëdhënësi mund të kërkojë që punonjësit e tij të testohen”, ka shkruar shoqata tregtare në një udhëzues.

“Fenomenin e dimë nga shkollat”, thotë Rudolf Hauri, president i Shoqatës së mjekëve kantonal. Sapo ndodhte ndonjë sëmundje e mundshme, shumë nga mësuesit që nuk ishin të përfshirë donin të testoheshin. “Shumë prindër gjithashtu duan që fëmijët e tyre të testohen, edhe pse nuk kanë kontakte të ngushta dhe nuk kanë simptoma”.

“Nga sektori i laboratorit dhe spitalit unë gjithashtu po dëgjoj se numri i testeve po rritet ndjeshëm”, thotë Thomas Steffen, mjek kantonal në Basel-Stadt. “Por nuk duhet të testohen persona asimptomatikë pa ndonjë arsye të drejtë”.

Nuk ka kuptim mjekësor, dhe aftësitë e provës në Zvicër janë aktualisht të mjaftueshme, por të kufizuara. “Si të gjitha testet mjekësore, testi duhet të jetë i disponueshëm vetëm për ata që me të vërtetë kanë nevojë”. Sipas Zyrës Federale të Shëndetit Publik, aftësia maksimale e testimit është 15,000 persona në ditë.

Ndërkohë, numri i rasteve në Zvicër është rritur gjatë ditëve të kaluara. BAG raportoi 62 infeksione të reja të dielën, 69 të shtunën dhe 58 të premten. Kishte edhe 18 raste të reja të hënën. Epidemiologët janë të alarmuar nga ky zhvillim, transmeton Shtegu.com. Në këtë mënyrë, e ashtuquajtura vlera R gjithashtu rritet në mënyrë të qëndrueshme. Kjo tregon se sa persona të rinj infektuan një person të infektuar. Sipas vlerësimit të fundit, vlera është 1.6. Pascal Strupler, drejtor i BAG, e përshkroi numrin e rasteve si “shqetësues”.

Për ilustrim: 10 persona me një vlerë R prej 1.58 çojnë në 15 infeksione të reja, kjo në 25 infeksione të reja, e më tej në 39 etj. Prandaj është thelbësore që lufta kundër virusit të sjellë vlerën R nën 1 dhe të ndërpresë zinxhirët e infeksionit. Vetëm atëherë virusi do të jetë i “vdekur” për një afat të gjatë.

Përveç kësaj, efekti i plotë i lehtësimit të gjerë që Këshilli Federal e vendosi në 22 qershor, do të bëhet i dukshëm javën e ardhshme. Për shkak të numrit aktualisht në rritje të çështjeve, task forca shkencore e qeverisë federale tani po bën thirrje për një maskë të detyrueshme në transportin publik dhe kudo që gjurmimi i kontaktit nuk është i mundur, siç raporton “SonntagsZeitung”.