Këto ditë, ai është akoma në shtëpi, në Juran e tij të Neuchâtelit, i rrethuar nga bredha dhe familja e tij. Bernard Challandesin (68) nuk e pengon të jetojë në mes të natyrës. “Nuk mund të them që nuk pranova të shtrëngoja duart. Ne e shijojmë jetën tonë në fshat, larg çmendurisë së botës. Dhe nëse po planifikojmë të hamë me miqtë, ne do të shkojmë”.
Nëse e di se do të duhet të ndryshojë disa zakone, seleksionuesi i Kosovës nga Neuchâtel kryesisht po navigon në sy për sa i përket afateve të ardhshme. Ai detajon konfuzionin e tij. “Jemi në errësirë, është normale. Unë nuk kam aftësi të rebelohem. Unë e pranoj atë që vjen, ne duhet të jetojmë me atë. Përballë Covid-19, ju duhet të mbani një modesti të caktuar. Për çdo ditë, madje çdo orë, situata ndryshon … Ne thjesht spekulojmë. Ajo që shoh është se nuk po shkojmë drejt së bukurës. Madje është duke filluar të bëhet shqetësuese”.

Me përzgjedhjen e Kosovës, Bernard Challandes është dashur të marr pjesë në fund të muajit (26 dhe 31 mars) në play-off të Ligës së Kombeve e cila do t`i bashkonte gjithashtu Maqedoninë e Veriut, Gjeorgjinë dhe Bjellorusinë. Në gjysmëfinale, Kosova pritej të përballet me Maqedoninë e Veriut në Shkup. Askush nuk e di nëse këto ndeshje do të jenë në gjendje të zhvillohen, por shanset për të parë turnet e ndryshme, po zvogëlohen. Flitet për një shtyrje, nëse jo edhe për anulim të ndeshjeve.

“Çfarë do të bëjë UEFA?” (çuditet Challandes). “Duhet t`i ndjek këshillat e Nyonit (selia e organizatës europiane të futbollit). Vetë Maqedonia e Veriut tashmë ka kërkuar që të shtyhet ndeshja. Problemi e ka prekur gjithë Europën. Unë jam gjithnjë e më pak i sigurt se ende mund të luajmë. Klubet në fjalë tani po manifestohen se nuk do të lirojnë më ndërkombëtarët e tyre. Disa nga lojtarët e mi (përfshirë kapitenin Amir Rrahmani, mbrojtësin e Hellas Verona) janë ndaluar të largohen nga territori. Të gjithë po qëndrojnë nëpër shtëpi”.
Përballë shumë paqartësive që varen, Bernard Challandes, i përballur me një botë të ndalur, është vërtet pragmatik, gjë që e ndihmon atë t’i hedhë gjërat në perspektivë. “Në këto kushte, vazhdon Challandes, vetë futbolli bëhet i rastësishëm. Sot nuk është gjëja më e rëndësishme, shkruan “24 Heures”, përcjell Shtegu.com. Ne jemi përtej sportit. Ne do të donim që gjithçka të jetë më mirë, por nuk duhet as të dramatizojmë. Në fund të fundit, futbolli është vetëm një lojë, edhe nëse ndikon në jetën e miliona njerëzve. Pra, po, mbase gjithçka do të ndalet për një periudhë, të gjitha kampionatet ndoshta do të duhet të ndalen këtu. Por, më vonë do të ketë ende ndeshje”.

Edhe pse sporti duket i dënuar të bëjë pushim, pandemia që po pushton planetin gjithashtu mund të jetë një mundësi për të vënë në dyshim gjendjen e botës. Një introspeksion i mirëseardhur për ish-trainerin e “Helvetikëve titanë” (2001-2007). “Kjo krizë do të na detyrojë të rimendojmë për botën, thekson banori i La Chaux-du-Milieu. Tashmë ishim në zemër të problemit me këtë hipermondializim i cili prishi shumë gjëra. Ndoshta duhet të kthehemi në një formë të rajonalizimit. Do të na detyrojë të mendojmë ndryshe. Kur bie borsa, pyetja lind nëse mënyra jonë e të menduarit për financat globale është e duhura. ”
Fillimisht, Bernard Challandes ishte planifikuar të fluturonte për në Prishtinë nga fillimi i muajit mars. “Tubimi është caktuar ende për të dielën, 22 Mars, para se të niseshin me autobus për në Shkup tre ditë më vonë. Është më pak se një orë e gjysmë larg. Për shkak se nuk mund të bëj ndryshe, unë vazhdoj të pretendoj se do të luajmë. Sigurisht që e prish pak disponimin, të gjithë janë pak të trishtuar. Nëse do të luanim në rrethana shumë të veçanta, sinqerisht, do të më shqetësonte. Por fjalimi im është tashmë gati dhe nuk do të ketë justifikime të rreme”.