15.02.2020

Sateliti i parë slloven do të hidhet në hapësirë ​​më 23 mars, sipas Universitetit të Maribor dhe Qendrës së Shkencës dhe Teknologjisë Vesolje-SI.

I quajtur Trisat dhe Nemo CD, ai ishte në rishikimin e fundit teknik në Brno javën e kaluar, ku bateritë e tij u rimbushën, duke pasur parasysh që lëshimi u vonua me shtatë muaj.

Sateliti do të nisë në një raketë “Vega” nga Guajana Franceze, njoftoi agjensia sllovene STA.

Mikrotekretimi Nemo CD u zhvillua nga inxhinierë sllovenë, me 85% të fondeve të ardhura nga Bashkimi Evropian. Peshon 65 kg dhe do të jetë pjesë e sistemit Evropian Koperniku dhe do të mbledhë të dhënat e veta për nevojat e urbanizmit, ekologjisë, bujqësisë, pylltarisë dhe transportit.

Deri më tani janë investuar 2.3 milion euro në zhvillimin e satelitit.