04.02.2020

Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë Jugore shikuan më shumë se 17,000 skanime të trurit për të parë ndryshimet nga pirja e duhanit dhe pirja e përditshme e moshës së përparuar të trurit.

Studimi zbuloi se çdo gram alkool i konsumuar në ditë plakte trurin për 11 ditë. Ndërsa pirja e duhanit kishte efekt edhe më të fortë: ekipi zbuloi se ata që pinë një cigare në ditë për një vit për periudhë të një viti, trurin e tyre e kishin me 0.03 vjet (11 ditë) më të plakur.

Ky studim logaritet si  një nga studimet më të mëdha të bëra ndonjëherë mbi plakjen e trurit prej alkoolit, duke i bërë gjetjet mjaft të forta.

Megjithëse studimet e mëparshme kanë gjetur rezultate të njëjta, shumica ishin gjetje provuese të bazuara në grupe të vogla njerëzish ose grupe të mëdha minjsh.

Studimi i ri, nga studiues të Universitetit të Kalifornisë Jugore, ofron një vlerësim më të fortë, të arritur duke ekzaminuar 17,308 skanime të trurit njerëzor nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar – një nga madhësitë më të mëdha të mostrave që është parë ndonjëherë.

Shkencëtaret e Histologjisë (shkenca e ndërtimit të indeve dhe muskujve në përgjithësi) thonë se nje gotë verë i shkaterron 250 deri ne 300 qeliza nervore, ndërsa nje dehje është e barasvlefshme me shkatërrimin e 2000 deri në 2500 q.nervore e të cilat qeliza më asnjerë nuk regjenerohen./yahoo news