Në të vërtetë, bëhej fjalë vetëm për vendosjen e saktë të posterave të votimeve në Baar të Kantonit Zug. Por kjo rezultoi me një korrespodencë urrejtjeje me postë midis këshilltarit kombëtar të SVP-së Thomas Aeschi dhe këshilltarit lokal të SP-së, Zari Xhaferi. Çështja tani është transferuar në Prokurorinë Publike në Zug.

Drejtuesi i grupit parlamentar të SVP-së, Thomas Aeschi (41) jo vetëm që luan një rol në skenën politike kombëtare, por si anëtar i bordit të SVP-së në Baar, gjithashtu përfshihet në çështjet lokale, shkruajnë mediat zvicerane.

Kështu që ai dhe autoritetet lokale u rivalizuan për shkak të një qendre të planifikuar azili në Baar, si dhe për shkak të një koncepti të ri parkimi. Dhe para zgjedhjeve nacionale tetorin e kaluar, për shkak të rregullave të reklamimit: Pika e diskutimit ishte distanca midis posterëve të votimeve dhe rrugës (të paktën 2.5 metra distancë). Komuna u kërcënua me heqje të tyre nëse dikush e shkel rregullën. Aeschi argumentoi, megjithatë, se rregulloret bien ndesh me ligjin kantonal.

Çështja e posterit vazhdoi të përhapet: Këshilltarët komunalë, liderët e partive dhe madje edhe këshilltarët qeveritarë u njoftuan përmes e-maileve. Në fund, rreth 40 persona kanë mundur të lexojnë së bashku. Toni midis Aeschit dhe këshilltarit të PS-së Zari Xhaferi (34), i cili është përgjegjës për departamentin e shërbimit të sigurisë/punës, gjithashtu u bë gjithnjë e më i mprehtë.

Nën moton “Diçka personale”, Xhaferi e tërheq vëmendjen ndaj ankesave të ndryshme të Aeschi për komunën. Ndonjëherë bëhej fjalë për një poster zgjedhor të vendosur gabimisht, ndonjëherë bëhet fjalë për krijimin e saktë të fletushkave zgjedhore.

Atëherë Xhaferi e zbut zemërimin e tij: «Prej se ju njoh, ju keni bërë thirrje për një gjendje më të dobët në nivele të ndryshme. Ju mund të bëni shumë nëse jeni vetëm pak më të qetë dhe merrni telefonin. Dhe mos shkruani e-mail para dhe me radhë derisa të keni materiale të mjaftueshme për të bërë një ankesë nga modulet e tekstit», e akuzon Zariu politikanin e SVP-së.

Kjo e revoltoi edhe më tej Aeschin. Në komentet personale të Xhaferit “mund të vërehen shkelje të shumta të sekretit zyrtar nga një këndvështrim objektiv”, shkruan ai. Kjo është një delikt zyrtar. Për më tepër, “janë animuar me akuza personale të panjohura, të pavërteta dhe faktike”.

Kësaj radhe, mailin e tij Aeschi e dërgoi edhe në zyrën e prokurorit publik në Zug. Politikani i SVP-së, për “Blick” e ka konfirmuar ankesën e tij penale kundër Xhaferit. «Unë i kërkova prokurorit të hetojë çështjen. Këshilltari bashkiak i PS-së Xhaferi po bën akuza të rreme”, thotë Aeschi, informon Shtegu.com. “Deklaratat e tij që shkelin personalitetin, janë jo të vërteta dhe nuk janë faktike, janë një delikt zyrtar që ndiqet sipas detyrës zyrtare”.

Fakti që Aeschi ka aktivizuar prokurorinë publike, ka të bëjë edhe me mosmarrëveshjen për një shtëpi azili nga viti 2015. Në atë kohë ai dëgjoi që në Baar ishte planifikuar një zgjidhje e përkohshme e kontejnerëve për refugjatët dhe e bëri publike këtë përmes letrave të lexuesve. Në atë kohë, bashkia paraqiti një ankesë penale për shkelje të dyshuar të fshehtësisë zyrtare – por jo kundër Aeschit, por kundër një të panjohuri. Çështja u braktis më vonë pa ndonjë rezultat.

Xhaferi personalisht ka qenë në detyrë vetëm nga viti 2019. Ai nuk mund të komentojë pretendimet e tanishme dhe ankesën: “Në kohën e tanishme, unë nuk mund të konfirmoj ose mohoj ndonjë gjë”.
Autoritetet e zbatimit të ligjit në Zug kanë marrë raportin, siç konfirmoi zëdhënësi Frank Kleiner. Prokurori publik ka hapur një hetim penal. Ai nuk përgjigjet nëse dhe sa marrje në pyetje janë kryer tashmë dhe nëse ka aktakuzë. “Meqenëse kjo është një procedurë në vazhdim e sipër, ne nuk mund të japim ndonjë informacion të mëtejshëm”.