Fillimisht në Afganistan, tani në Kosova: Winfried Nachtwei, deri më 2009 zëdhënës i sigurisë për fraksionin e gjelbër parlamentar në Bundestag, është aq i zënë sa kurrë ndonjëherë më parë. Ai ishte në Afganistan tetorin e kaluar dhe tani udhëtoi për në Kosovë.

Për 20 vite me radhë këtu është i përshirë Bundesëehri gjerman. KFOR-i, Forca e Kosovës, ka qenë një garantues i paqes ndër vite. “Dhe akoma është”, thotë Nachtwei. Edhe nëse vetëm 70 ushtarë të Bundesëehrit janë vendosur aktualisht në vendin e vogël në Ballkan, rëndësia e tyre nuk duhet të nënvlerësohet, shkruajnë mediat gjermane.

Si gjithmonë, 73-vjeçari shkroi dhe e dërgoi një raport të detajuar në lidhje me udhëtimin. Për ata që janë të interesuar në ministri dhe trupa. Ekspertiza e tij është akoma e madhe, dhe interesi i tij për atë që bën është gjithashtu i qartë. Lufta dhe paqja, dy antipodët e mëdhenj, nuk e lëshojnë kurrë burrin nga Münster, aq pak sa ai.

Nga viti 1994 e deri në 2009, Nachtwei u ul për të Gjelbrit në Bundestag. Gjatë kësaj kohe, Jugosllavia u shpërbë, gjë që rezultoi në luftërat e Ballkanit. Lufta në Afganistan shpërtheu disa vite më vonë, si rezultat i sulmeve terroriste të 11 shtatorit. Në atë kohë lufta ishte shpesh më afër, sesa paqja. Kushdo që ishte në rrugë si një politikan sigurie kishte shumë për të bërë – dhe mori disa vendime të vështira. Në vitin 1995, Bundestagu dërgoi ushtarë gjermanë në operacionin e tyre të parë të armatosur në Ballkan. Lufta në Afganistan filloi në vitin 2001, nën komandën gjermane.
20 vite të KFOR: Kjo nuk u festua drejtpërdrejt në Prishtinë, kryeqytetin e Kosovës. Përkundrazi, u mendua. Nachtwei ishte aty për të dhënë një leksion. Historia e misionit të KFOR-it. Nuk kanë mbetur shumë që e kanë shoqëruar misionin pak a shumë nga afër dhe pak a shumë me përgjegjësi. Ish-politikani ishte atje dymbëdhjetë herë midis viteve 1999 dhe 2011. Turneu dimëror ishte udhëtimi i tij i 13-të.

Për Nachtwei dy pika janë të rëndësishme: Misioni i KFOR ishte një sukses dhe është akoma i rëndësishëm, transmeton Shtegu.com. “Konflikti politik në Kosovë ende nuk është zgjidhur”, thotë ai. Kjo gjithashtu për faktin se deri më tani nuk ka pasur asnjë proces të mirëkuptimit dhe pajtimit midis serbëve dhe shqiptarëve.

Për më tepër, vendi është një top loje me fuqi të ndryshme. Arabia Saudite promovon masivisht ndërtimin e xhamive dhe ka ndikim të konsiderueshëm përmes lutjes. Turqia është e angazhuar, serbët, dhe natyrisht Rusia, e cila tradicionalisht vepron në anën e serbëve dhe shërbimet sekrete të së cilës kanë depërtuar në policinë kosovare. Për të mos përmendur krimin e organizuar, i cili është veçanërisht i përhapur në veri të vendit.

Ministrja e Mbrojtjes Annegret Kramp-Karrenbauer vizitoi gjithashtu kontigjentin gjerman të KFOR-it në dhjetor. Vlerësimi saj për situatën e sigurisë është i ngjashëm me Nachtweis. Stabiliteti ishte arritur në Kosovë, tha ajo, “por jo ende me një strukturë plotësisht mbështetëse”.

Nëse KFOR-i tërhiqet, thotë Nachtwei, “ekziston një rrezik i konsiderueshëm që konfliktet ekzistuese midis grupeve të popullsisë do të vendosen vetvetiu”. Luftë nën hije e quan ai konfliktin në vend. 20 vite mision i KB dhe nuk ka përparim drejt paqes? Kjo është shumë e zezë dhe e bardhë për 73-vjeçarin. Në fund të fundit, konfliktet etnike kanë qenë në një nivel të ulët për vite me radhë. Për më tepër, skuadrave të policëve shqiptarë nga ish milicitë e UÇK-së gjatë zgjedhjeve në tetor, iu treguan kartoni i kuq.

Bilanci i Nachtweis? Shumë shtresa për vendin pothuajse të harruar, qartë për misionin e KFOR-it: KFOR-i dhe gjermanët vlerësohen në veçanti në Kosovë. Krejt ndryshe është në Gjermani. “Këtu mund të imagjinoja më shumë vlerësime për angazhimin e Bundesëehrit në Ballkan”.