70 vite më parë, Zvicra ishte një nga vendet e para që njohu Republikën e re Popullore të Kinës. Falë këtij gjesti diplomatik, në dekadat në vijim Konfederata ka mundur të mbështetej në marrëdhëniet e mira me qeverinë komuniste në Pekin. Dhe në vitet 1970, Zvicra përfitoi nga hapja ekonomike e Mbretërisë së Mesme.

“Presidenti Federal i Konfederatës Zvicerane është i nderuar të informojë Shkëlqesisë e tij presidentin Mao Ce Dung se Këshilli Federal ka vendosur të ndjekë letrën e 4 tetorit, me anë të së cilës qeveria qendrore e Republikës Popullore të Kinës ka tërhequr vëmendjen për interesin për marrëdhëniet diplomatike midis dy vendeve. Këshilli Federal njohu sot qeverinë qendrore të Republikës Popullore të Kinës, me të cilën është e gatshme të vendosë marrëdhënie diplomatike”.

Telegram nga presidenti i Konfederatës Zvicerane, Max Petitpierre, për Presidentin e Republikës Popullore të Kinës, Mao Ce Dung (17 janar 1950)

Republika Popullore e Kinës u shpall në 1 tetor 1949. Dhe vetëm disa ditë më vonë, qeveria në Pekin i shkruajti Këshillit Federal të Zvicrës për të vendosur marrëdhënie diplomatike.

Në atë moment, qeveria zvicerane mbase kujtoi tensionet që kishin karakterizuar marrëdhëniet me një shtet tjetër komunist në të kaluarën, lidhjen e jashtme të Bashkimit Sovjetik.

Pasi Bolshevikët morën pushtetin, Berna pezulloi marrëdhëniet diplomatike me Moskën. Marrëdhëniet normale filluan vetëm pas Luftës së Dytë Botërore dhe kjo i kushtoi zyrës së Ministrit të Jashtëm të Zvicrës, Marcel Pilet-Golazexterner me vendin e punës.

“Trauma e marrëdhënieve të vështira me BRSS pa dyshim që pati një ndikim të rëndësishëm në reagimin e Bernës ndaj kërkesës së Pekinit”, tha Sacha Zala, drejtore e Qendrës Kërkimore të Dokumenteve Diplomatike Zvicerane, shkruan “Swissinfo”.

Zvicra gjithashtu ndoqi interes të rëndësishëm ekonomik në Kinë, veçanërisht në Shanghai. Me njohjen e hershme të qeverisë komuniste, Zvicra gjithashtu mund të shpresojë në avantazhe politike si një shtet neutral, mbi të gjitha për të marrë një rol si ndërmjetës në Lindjen e Largët.

Njohja zyrtare e Kinës pasoi në 17 janar 1950. Vetëm Mbretëria e Bashkuar dhe vendet skandinave i paraprinë Zvicrës nga shtetet perëndimore. “Në vitet në vijim, përfaqësuesit e Kinës vazhdimisht kujtuan këtë njohje të hershme në kuadrin e marrëdhënieve bilaterale”, thekson punonjësi i Dodis, Thomas Bürgisser.

Zvicra përfitoi nga fakti se ishte një nga vendet e pakta perëndimore që kishte marrëdhënie të mira me Republikën Popullore të Kinës. Në një lidhje jo-memorandum të vitit 1954 kushtuar marrëdhënieve me Kinën, një zyrtar nga Ministria e Punëve të Jashtme të Zvicrës shkruajti “se shumica e problemeve që u krijuan në vitin 1950, kur u njoh qeveria e Mao Ce Dungut, tani janë zgjidhur”, informon Shtegu.com.

Në të njëjtin vit, kryeministri kinez dhe ministri i Jashtëm Zhou Enlai erdhën në Zvicër për të marrë pjesë në konferencën e Gjenevës për lidhjen e jashtme të konfliktit në mes Koresë dhe Indokinës. Ai më pas u takua me ministrin e Jashtëm të Zvicrës Max Petitpierre dhe presidentin federal Rodolphe Rubattel.

Që në vitet 1970, Zhou Enlai kujtoi këto takime me mirënjohje në një bisedë me një delegacion zviceran, “sepse vendi ynë e mirëpriti atë si shtetarët e tjerë në Konferencën e Indokinës në 1954”.
“Vizita e Zhou Enlai ishte fillimi i një marrëdhënie të veçantë midis Zvicrës dhe Kinës që vazhdoi në dekadat në vijim,” thotë Bürgisser.

Kjo gjithashtu mund të shihet në një lidhje të jashtme nga viti 1975, kur ambasadori zviceran në Pekin citoi komentet entuziaste të agjencisë kineze të lajmeve Xinhua për fluturimin fillestar të lidhjes Cyrih-Pekin nga kompania ajrore Swissair. “Unë rrallë kam hasur në një ton të tillë kur bëhet fjalë për një vend kapitalist, dhe vetëm shqiptarët – aleatët më besnikë të Kinës – mund të mburren me lavdërime edhe më të zjarrta”, tha ambasadori.

Në vitet 1970, marrëdhëniet e mira politike me Kinën u ndërthurën me shpresën e lidhjes së jashtme zvicerane që, falë kësaj marrëdhënie, do të ishte në gjendje të mbronte aksionet e veta të tregut në të ardhmen, “në konkurrencë me përpjekjet e barabarta të konkurrentëve tanë perëndimorë, të cilat po bëhen gjithnjë e më intensive”. Në dhjetor 1974, Berni dhe Pekini nënshkruan një lidhje të jashtme të marrëveshjes tregtare.

“Në atë kohë, Zvicra ishte në një pozitë të shkëlqyeshme për të përfituar nga hapja e tregut kinez,” thotë Bürgisser. Në mars të vitit 1979, ministri zviceran i ekonomisë, lidhja e jashtme Fritz Honegger vizitoi përkrahësin e kursit të ri kinez, Deng Xiaoping. Në fund të bisedës, e cila i kushtohej kryesisht çështjeve ekonomike, Deng theksoi në mënyrë lakonike: “Ka marrëdhënie të mira politike midis Zvicrës dhe Kinës. Bashkëpunimi është i mirëseardhur”.