07.01.2020

Zogu Rrëfeja e zezë

Profeti (paqja dhe bekimi qoftë mbi të), në një hadith, të regjistruar me Buhariun dhe Muslimin, urdhëroi vrasjen e pesë kafshëve, për shkak të dëmtimit të tyre.

Prej atyre pesë, është zogu Rrëfeja e zezë, e cila është e përfshirë në përhapjen e zjarreve të mëdhenj duke kapur degëza nga toka dhe duke i hedhur ato në bar të thatë për të ndezur një zonë më të madhe që drejton insektet, hardhucat, minjtë … për të nxjerë jashtë, atje ku këto zogjtë pastaj i gjuajnë.

Aksioni i tyre është i vërtetuar këto ditë në zjarre të mëdha në Australi siç shihet në fotografi.

 Një zbulim interesant shkencor në lidhje me dëmtimin e një zogu qift Brahminy

Një ekip hulumtues nga Universiteti i Sidneit në Australi kohët e fundit bëri një zbulim interesant. Konkretisht, ata zbuluan se qifti Brahminy (Haliastur indus), i njohur gjithashtu si ” Rrëfeja e zezë ” (Milvus migrans) dhe “falcon kafe” (Falco berigora), qëllimisht bëjnë zjarret dhe djegin pyllin në një mënyrë shumë profesionale, duke përdorur sqepin dhe kthetrat dhe së bashku me zogjtë e përpiqen të maksimalizojnë zjarrin.

Kjo pamje i befasoi shkencëtarët, të cilët pyesin se si është e mundur që ky zog të shkaktojë zjarre dhe t’i përhap ato qëllimisht. Rezultatet e hulumtimit të tyre shkencor u botuan në numrin e janarit 2018 të revistës Etnobiology. Ata përcaktuan se ky zog ishte duke shkaktuar zjarre me qëllim zgjerimin e tokave të gjuetisë duke përdorur teknika të jashtëzakonshme. Shkencëtarët thonë se banorët australianë kanë qenë prej kohësh të vetëdijshëm për teknikat e këtij grabitqari, dhe se disa vendas i kanë parë ata duke përhapur me qëllim zjarrin duke bartur degëza të thata në sqepet dhe kthetrat e tyre dhe duke i hedhur ato në bar të thatë. Pas kësaj, zjarri u përhap me shpejtësi dhe hardhucat, insektet dhe brejtësit dolën nga vendet e tyre të fshehura për të shpëtuar nga zjarri i ndezur. Qindra zogj kanë përgjuar që të fillojnë gjuajtjen e tyre të bollshme.

Stacioni televiziv Cater News postoi pamjet që tregojnë këtë grabitqar duke vjedhur peshk nga rrjetat e peshkatarëve në Bangalore, kryeqyteti Karnataka në Indinë Jugperëndimore, në një mënyrë që madje edhe gjuetarët dhe hajdutët më të mëdhenj do të kishin zili.

Sigurisht, këta zogj konsiderohen shumë të dëmshëm për njerëzit dhe duhet të eliminohen për të parandaluar dëmtimin e tyre. Kjo është një paralajmërim nga shkencëtarët dërguar njerëzve të Australisë në shekullin njëzet e një, dhe është interesante që i Dërguari i Allahut paralajmëroi dëmin e këtij zogu pre prej katërmbëdhjetë shekujsh dhe lejoi vrasjen e tij edhe në objektin e Kabes, ku ndryshe ishte e ndaluar gjuajta e kafshëve.