Lokali “Schmiedstube” në Attelwil të Zvicrës është rihapur sërish: Kësaj radhe nën emrin e ri “Sopra” dhe me pronarin e ri shqiptar, Veprim Ukaj.

Veprim Ukaj është një person gazmor, komunikues. Mëngjesin e së premtes së kaluara, këtë gjë e kanë konstatuar edhe mysairët e rregullt të lokalit, kur po e shijonin kafen e tyre në ditën e parë të rihapjes së “Schmiedstube”. “Schmiedstube”? Kjo na ishte një herë. Tani, lokali quhet “Sopra”, që italisht do të thotë sipër. Emri është bazuar në Italianità dhe i shërben lokalit, i cili gjithashtu në meny ka edhe pica dhe makarona. Por, ai gjithashtu ka domethënie edhe për karrierën e një njeriu që ka punuar në rrugën e tij në shumë restorante të Lucernit.

Dhe pikërisht në restorantin “Caravelle”, ku përkrah asaj italiane, gërshetohet edhe kuzhina zvicerane, filloi ngritja e Veprim Ukaj në këtë profesion. “Willi ishte mysafiri ynë i rregullt”, thotë 38-vjeçari, i cili në Zvicër erdhi nga Kosova në moshën 16-vjeçare, ku babai i tij punon në kantier ndërtimi. Willi? Ky është Willi Lehmann nga Reitnau, pronar i “Schmiedstube”. Dhe për shkak se kuzhinieri nuk fshihej në kuzhinë, ata filluan të flasin; Veprimi mësoi për “Schmiedstube” dhe guxoi të telefononte Lehmannin dhe të pyeste nëse restoranti në Attelwil është në disponim. Natyrisht, të merrej me qira. Paraardhësi i tij si qiramarrës ishte larguar pas dy vitesh; “Schmiedstube” qëndroi i zbrazët për rreth një vit.

Me familjen e tij, Veprim Ukaj e vizitoi Suhrentalin, por edhe bashkëshortja e tij e pëlqeu restorantin me 60 vendet e tij, kopshtin e dimrit dhe sallën. Në këtë mënyrë u arrit edhe marrëveshja. “Duhet të kesh një koncept”, thotë Veprim Ukaj. Dhe me vete ai i mori nga Lucerni: Italishten, sezonalen dhe zviceranen. Harta e gjerë bën përshtypje; çmimet janë të volitshme. Menytë ditore (tre deri në katër janë në dispozicion) ishin në ditën e hapjes nga 16.50 franga. Përsëri, ka një koncept pas tij.

Mishi ose peshku (të premteve), makarona dhe pica, plus një sallatë. Guxim, forcë, besim, kjo është gjithçka për të, thotë Veprim Ukaj, dhe ai është i vetëdijshëm se Attelwil nuk është në një rrugë të frekuentuar trafiku, që gjithashtu do të siguronte “klientë të rrjedhshëm”. “Nëse e bëni mirë, njerëzit do të vijnë nga larg”, ai është i bindur, sigurisht, duke e lënë verdiktin me cilësi për të ftuarit: “Duhet të bësh një emër për veten tënde”. Kjo është ajo për të cilën po punon. Me mënyrën e tij të qasjes shanset janë të mira, informon Shtegu.com. Ukaj nuk ka ndryshuar shumë. Tavolina për klientët e rregullt tani është më afër banakut dhe pak e ndarë. Ajo është gjithashtu tavolina e vetme pa mbulesa tavoline. Në tryeza ka klementinina sezonale dhe kikirikë. Pranë hyrjes, një Fiat Cinquecento Italianità.

Babai i një vajze 15-vjeçare, e cila filloi të bënte praktikën si profesioniste e shëndetit, dhe i një djali 9-vjeçar, është në kërkim të një kamariereje të dytë. “Katër persona nuk mjaftojë, duke më përfshirë edhe mua”, thotë ai, i cili udhëheq kuzhinën së bashku me një përgatitës të picave dhe ndihmon për të palosur pecetat. Sepse në fundjavë filloi me operacionin «Sopra».

“Nëpunësit e zyrave, ndërtimtarët apo bujqit, të gjithë mysafirët janë të mirëpritur për mua” thotë Veprimi. Edhe pensionisti, i cili dëshiron të shijojë një kafe pas shëtitjes. Një audiencë e synuar janë klubet nga Reitnau dhe Attelwil, të cilët tani mund të takohen në komunë për birrë pas stërvitjeve ose takimit. Rezervimet e para tashmë u bënë në fundjavë.