Firefighters stand next to a damaged building after a magnitude 6.4 earthquake in Durres, western Albania, Tuesday, Nov. 26, 2019. A strong earthquake has shaken Albania, killing at least four people, injuring 150 and collapsing buildings. (AP Photo/Hektor Pustina)

Tërmetet janë një nga më shkatërruesit e të gjitha katastrofave natyrore. Janë shumë të vështira për t’u parashikuar, pasi ngjarjet që çojnë në këto fatkeqësi ndodhin thellë në tokë dhe lëvizjet e pllakave tektonike janë shkaku kryesor i tërmeteve. Jo çdo vend në botë është i ndjeshëm ndaj tërmeteve. Ja vendet më të prekura nga tërmeti në gjithë botën

KINA

Kina përjetoi 157 tërmete nga 1900 deri në 2016, numri më i lartë i tërmeteve të çdo vendi. Shumica e këtyre tërmeteve kanë ndodhur në rajonin jugperëndimor të vendit, ku terreni është shumë malor. Për fat të mirë për Kinën, disa nga provincat më pak të populluara janë të vendosura në këtë rajon. Terreni i thyer dhe klima e ashpër e këtij rajoni nuk janë të favorshme për të mbështetur popullsinë e lartë. Sidoqoftë, për shkak të infrastrukturës së dobët të transportit dhe topografisë së largët malore të jugperëndimit, shpëtimi dhe rikuperimi pas një tërmeti bëhen një detyrë jashtëzakonisht sfiduese.

INDONEZIA

Me 113 tërmete me madhësi të konsiderueshme midis viteve 1900 dhe 2016, Indonezia renditet si vendi i dytë në botë i prirur nga tërmeti. Arsyeja kryesore për frekuencën e lartë të tërmeteve në Indonezi është vendndodhja e saj në Unazën e Zjarrit. Shumica e tërmeteve të botës ndodhin në Unazën e Zjarrit, e cila përfshin një zonë me rreth 40,000 km katror. Lëvizja e pllakave tektonike në zonë, si dhe shpërthimeve vullkanike nëndetëse ose sipërfaqësore, kanë shkaktuar shumë tërmete që kanë prekur Indonezinë ndër shekuj.

IRANI

Irani, një vend në Lindjen e Mesme, është vendosur në një zonë me aktivitet të lartë sizmik. Ka përjetuar të paktën 106 tërmete nga viti 1900 deri në vitin 2016. Vendi qëndron aty ku takohen pllakat tektonike euroaziatike dhe arabe. Për më tepër, zona sizmike përfshin pjesën më të madhe të vendit me një sipërfaqe të gjatë 1600 kilometra dhe 400 kilometra të gjerë. Në vend të një kufiri të vetëm të mprehtë të pllakave, Irani ka zona të shumta frakturash që e bëjnë atë më të ndjeshëm ndaj tërmeteve katastrofike.

TURQIA

Ashtu si vendet e tjera të listës, Turqia gjithashtu qëndron në majë të njërës prej pikave më aktive sizmike në botë, kufiri i pllakës midis pllakave euroaziatike dhe arabe. Lëvizja e pllakës arabe, nga ana tjetër, është shkaktuar nga formimi dhe përhapja e kores së re përgjatë kreshtave të mesme të Detit të Kuq dhe Gjirit të Adenit, zonë e cila është shumë e ndjeshme ndaj tërmeteve.

JAPONIA

Ashtu si Indonezia, Japonia është afër Unazës së Zjarrit të Paqësorit që e bën atë shumë të prekshëm nga tërmetet katastrofike. Lëvizja dhe përplasjet e pllakave kontinentale dhe oqeanike në Japoni dhe rreth saj janë përgjegjëse për këto katastrofa. Japonia është në bashkimin e katër pllakave tektonike të ndryshme. Këto janë pllaka e Amerikës së Veriut, pllaka e Paqësorit, pllaka Filipineze dhe pllaka Euroaziatike. Lëvizja dhe zbritja e pllakave të Filipineve dhe Paqësorit nën dy pllaka të tjera shkaktojnë tërmete.

PERUJA

Peruja është në ndërfaqen midis pllakave të Amerikës së Jugut dhe Nazca. Lëvizja e të parës mbi këtë të fundit me një shpejtësi prej 77 mm në vit po shkakton tërmetet. Vullkanizmi në malësitë e Perusë dhe formimi i Hendekut Peru – Kili dhe malet e Andeve janë gjithashtu një rezultat i tërmetit për shkak të lëvizjes së këtyre pllakave.

SHTETET E BASHKUARA

Një pjesë e bregdetit perëndimor të Shteteve të Bashkuara është në Unazën e Zjarrit të Paqësorin. Tektonika e pllakave është gjithashtu aktive në rajon. Kufiri dinamik i pllakave të Paqësorit dhe Amerikës së Veriut është përgjegjës për shumë tërmete në vend, veçanërisht në Alaska dhe Kaliforni.

ITALIA

Në Itali, pjesa jugore e vendit është më e ndjeshme ndaj tërmeteve pasi përplasen pllaka Euroaziatike dhe Afrikane në këtë rajon. Gjithashtu shumica e vullkaneve më të rrezikshme të Italisë si Etna, Vesuvius dhe Stromboli ndodhen në këtë rajon.

VENDE TË TJERA QË JANË SHUMË TË PRIRUR NDAJ TËRMETEVE

Afganistani dhe India janë gjithashtu shumë të prirur ndaj tërmeteve për shkak të veprimit të pllakave tektonike. Pllaka indiane po lëviz vazhdimisht drejt veriut duke u përplasur me pllakën Euroaziatike, që është shkaku kryesor i tërmeteve në nënkontinentin Indian. Greqia dhe Meksika janë gjithashtu të prekshme nga ngjarjet e tërmetit.