Rusia ka miratuar një ligj që ndalon shitjen e disa pajisjeve që nuk kanë të instaluar softwar rus.
Ligji do të hyjë në fuqi në korrik të vitit 2020 dhe përfshin telefonat inteligjentë, kompjuterët dhe televizorët e mençur.
Përkrahësit e legjislacionit thonë se ka për qëllim promovimin e teknologjisë ruse dhe lehtësimin e njerëzve në vend për të përdorur pajisjet e tyre.
Por ka shqetësime për mbikëqyrjen dhe frikën se firmat mund të tërhiqen nga tregu rus.
Ligji nuk do të thotë që pajisjet nga vendet e tjera nuk mund të shiten me programin e tyre normal, por “alternativat” ruse gjithashtu do të duhet të instalohen.
Legjislacioni u miratua nga dhoma e ulët e parlamentit e Rusisë të enjten. Një listë e plotë e pajisjeve të prekura dhe softwar i bërë nga Rusia që duhet të instalohet paraprakisht do të përcaktohet nga qeveria./abcnews.al