24.11.2019

Cili ishte fati i 217 xhamive të Beogradit? Sipas shkrimtarit të madh të udhërrëfyesit otoman Evlia Çelebia, i cili qëndroi në Beograd në vitin 1660.

Në vitin 1660, Beogradi kishte rreth 98,000 banorë në atë kohë, 21,000 prej tyre nuk ishin myslimane. Në atë kohë, në Beograd ekzistonin 7 banjë publike të hamamit, rreth 7000 banjë hamami, 6 karvanë, 21 qendra tregtare dhe 217 xhami . Evliya çelebija xhamive ju la emrat për 35 xhami në të cilat u krye një shërbim i gjumasë së përbashkët dhe 12 xhuxhëve. Gjeografi osman Hadzi Kalfa regjistroi 100 xhami, dhe studiuesi ynë i mirënjohur Oriental, Hazim Sabanoviç, besonte se në atë kohë kishte 75-80 xhami. Në atë kohë, 41 mahalas (lagjet)në Beograd u ripopulluan Në fund të shekullit të XVI, Beogradi, me bukurinë dhe përmasat e tij, tejkaloi shumë qendra evropiane si Budapestin, Sofjen, Sarajevën, Shkupin dhe shumë qytete të tjera në pjesën evropiane të Perandorisë Osmane.

Ai u bë Shtëpia e Luftës ose “ Darol-Xhihadit” siç e quanin osmanët Beogradin. Gjatë pushtimit të parë austro-gjerman (1688-1690), shumë xhami të Beogradit u shkatërruan dhe ato që mbetën të paprekura u shndërruan në kisha të krishtera. Gjatë sundimit të shkurtër otoman (1690-1717) shumë xhami u rindërtuan dhe disa u ndërtuan nga themeli.

Kur hynë ushtritë austro-gjermane nën komandën e Archduke Evgeny të mbivojvodën (që përfshinin ushtarë të kombeve të ndryshme: gjermanët, francezët, italianët, zviceranët, portugezët, spanjollët, hungarezët e të tjerë), ata pushtuan Beogradin për herë të dytë (1717-1739). Beogradi në atë kohë kishte rreth dy mijë ndërtesa banimi, shumë xhami, banjë publike, hamame dhe ndërtesa të tjera. Minaret e holla të xhamive, veçanërisht në pjesët e sipërme dhe të poshtme të fortesës, u shkatërruan për ta bërë panoramën e qytetit të dukej më evropiane. Shumë xhami u shndërruan në kisha me urdhra të ndryshëm të krishterë dhe ortodoks që erdhën së bashku me ushtrinë dhe kolonët: Trinitare, Françeskan, “Jezusitë”, Katolikë armenë.

Trinitarët dhe Françeskanët secili mori dy xhami për të riorganizuar për kishat, Kapuçinët, Jezuitët, Minoritet dhe Katolikët armenë nga një secila. Xhamitë e tjera të ruajtura u përdorën për magazina ushtarake, si dhe për ruajtjen e kripës, sanëve dhe produkteve bujqësore, dhe një u përdor për një spital ushtarak.Por serbet shkartuan numrin më të madh të xhamive të atëhershme në Beograd në mënyrë sistematike deri në ditët e sotme.

Image may contain: outdoor
Image may contain: sky and outdoor
Image may contain: one or more people and outdoor