Taksa mbi biletat e linjave ajrore, martesa për të gjithë dhe përgjegjësi e kompanive: Mazhorancat e reja ka të ngjarë të ndihmojnë bizneset e diskutueshme që të bëjnë një përparim.

Parlamenti Federativ zviceran po bëhet më i gjelbër dhe më i majtë: Sipas llogaritjeve të SRG-së për zgjedhjet Kombëtare dhe Këshillit të Shteteve, Liberalët e Gjelbër fituan 3,3 përqind dhe 9 vende në Këshillin Kombëtar. Të Gjelbrit fituan 5.9 për qind dhe 17 vende. Në këtë mënyrë, humbjet e SP-së (- 2.2 për qind, -5 vende) mbikompensohen. “Kampi i gjelbër i majtë është forcuar jashtëzakonisht,” thotë për “20 Minuten” kreu i Partisë së Gjelbër, Balthasar Glättli. “Fitorja jonë është historike”.

Ndryshimet në Parlament do të ndjehen në jetën e përditshme. Deri më tani, fraksioni FDP dhe SVP në Këshillin Kombëtar kishin një shumicë të ngushtë absolute. Tashmë kjo ka përfunduar – me pasoja konkrete:

Ligji për CO2 tani mund të ketë një lojë më të thjeshtë në Këshillin Kombëtar. Ajo siguron:

  • rritjen e çmimit të derivateve deri në 12 cent për litër
  • rritjen e taksave për biletat ajrore nga 30 deri në 120 franga për biletë
  • kufinj më të rreptë të CO2 për veturat e reja
  • Ndalimi faktik i ngrohjes me naftë në ndërtesat e vjetra

Këshilli i Shteteve ka miratuar ligjin e ri të CO2 në vjeshtë. Në Këshillin Kombëtar shqetësime të ngjashme kishin parë më parë një situatë të vështirë: Një version shumë i dobësuar i ligjit ishte refuzuar edhe nga dhoma e madhe. E majta nuk shkoi aq larg, SVP shumë larg. Kjo mund të rezultojë të shndërrohet një bumerang për partinë. Këshilli Kombëtar i SVP-së, Christian Imark thotë: “E majta e gjelbër tashmë ka marr krahë. Është e mundur që me shumicat e reja papritmas të rriten  çmime e derivateve nga 20 deri në 30 cent”.

Nga ana tjetër, SVP do të mbrojë vetveten: “Ne kundërshtojmë të gjitha taksat për ngrohjen e naftës, benzinës apo biletave të linjës ajrore. Nëse shumica e re mbingarkojnë kërkesat, ne do t`i drejtohemi referendumit». Sidoqoftë, SVP tani duhet të përdorë këtë më shpesh: «Tani ne jemi përsëri në opozitë. Në të ardhmen, ne duhet të luftojmë shumicën e majtë me nisma dhe referendume. “Presidenti i SVP Albert Rösti pajtohet: “Politika e klimës së së majtës nënkupton çmime më të larta të derivateve, çmime më të larta të naftës për ngrohje dhe ndalime të reja”.

 

Udhëheqësi i parlamentit të të Gjelbërve, Balthasar Glättli thotë se përmirësimet në ligjin për CO2 janë një mundësi. Megjithatë, përparësia është që Ligji të miratohet sa më shpejt që të jetë e mundur. Pas kësaj, do të duhej një paketë e dytë: “Ligji për CO2 është një hap i madh për Këshillin e Shteteve, por një më i vogël për klimën. Tani, të gjitha palët që nuk thanë kategorikisht jo si SVP-ja, duhet të bëhen së bashku me shkencëtarët dhe të vendosin për një strategji për të luftuar ndryshimin e klimës, informon Shtegu.com. Edhe votuesit e duan këtë». Ligji i CO2 përfaqëson vetëm gjysmën e masave të nevojshme. Është e rëndësishme që një samit i tillë i klimës të mos përqendrohet në zbatimin teknokratik. “Popullsia duhet të mbështesë politikën. Ajo ka nevojë për kompensim social, “thotë Glättli.

Politika e klimës nuk është fusha e vetme e politikës në të cilën parlamenti i ri duhet të marrë vendime themelore. Shumica të reja ekzistojnë edhe diku tjetër:

 

Politika e kompanisë

 

Parlamenti i ri është më i majtë dhe më përparimtar në aspektin social sesa ai i vjetër. Martesa për të gjithë, pra martesa midis homoseksualëve, duhet të jetë një lojë e thjeshtë në Këshillin Kombëtar. Dhoma e madhe ende nuk ka vendosur për këtë. Është gjithashtu e imagjinueshme që parlamenti i ri do të rivendosë mundësinë e dhurimit të spermës për çifte femra të seksit të njëjtë. Vendimi i komisionit paraprak-këshillimor për të hequr dorë nga kjo, ishte shumë i ngushtë në fund të gushtit, me 13 kundrejt 12 votave.

Martesa për të gjithë, e cila ende nuk është trajtuar përfundimisht në Këshillin Kombëtar, duhet të gjejë lehtësisht një shumicë në parlamentin e ri – si në Këshillin Kombëtar ashtu edhe në Këshillin e Shteteve. Modelet e tilla si shtrëngimi i aksesit në shërbimin civil, i cili u miratua nga Këshilli Federal, tani duhet të ketë një qëndrim të vështirë në Parlament.

Politika europiane

Në politikën europiane, pikënisja nuk po bëhet më e lehtë. Diskutimi rreth marrëveshjes kornizë me BE-në do të jetë vendimtare. Padyshim pas tij deri më tani qëndronte vetëm GLP, e cila u forcua, dhe FDP, e cila duhej të linte pendat dhe gjithashtu marrëveshjen kornizë. SP dhe të Gjelbrit duan përmirësime në mbrojtjen e pagave, dhe CVP dëshiron të rinegociojë. SVP kundërshton marrëveshjen. Në përgjithësi, me triumfin e GLP, kampi i mbështetësve mund të jetë rritur pak, por një shumicë e qartë për një drejtim ose një tjetë,r nuk po shihet në parlamentin e ri.

Politika ekonomike

Iniciativa e Përgjegjësisë së Korporatës synon të sigurojë që kompanitë zvicerane të jenë përgjegjëse për shkeljet e të drejtave të njeriut dhe dëmtimin e mjedisit të shkaktuar jashtë vendit. Parlamenti i vjetër nuk mund të pajtohej për një kundërpropozim, Këshilli i Shteteve pushoi konsultimet vetëm kohët e fundit pas zgjedhjeve. Një kundërpropozim tani I ka gjasat më të mira: Jo vetëm që është një nga ato që favorizohet nga GLP.

SVP dhe FDP, të cilat dëshirojnë ta refuzojnë iniciativën pa një kundërpropozim, tashmë janë dobësuar.

Në zgjedhjet e fundit zvicerane garuan edhe disa shqiptarë. Arbër Bullakaj nuk arriti të futet në Parlamentin zviceran, pasi ishte vetëm i treti për nga numri i votave (14 mijë e 983). Me këto vota, ai zë vendin plotësues që e praktikojnë të gjitha partitë parlamentare. Islam Alijaj arriti në 62,364 vota nënjë garë shumë emocionale, që për të paraqet një hap shumë të madh. Edhe kandidatja tjetër shqiptare, Ylfete Fanaj, nuk arriti të futet në Parlamentin zviceran, duke grumbulluar mbi 17 mijë vota.