Artikulli i gazetës «Blick» mbi një person të prekur nga varfëria dhe çështja e varfërisë në Zvicër, ka emocionuar shumë persona. Njëri nga ta është edhe kosovari Ardian Prenaj (24), i cili gjithashtu u aktivizua në një grup në Facebook dhe ofroi mbështetje për ata që vuajnë nga varfëria – për disa arsye.

Ardian Prenaj (24) nga Cyrihu (Unterland), nga përvoja personale e di se varfëria ekziston jo vetëm në Kosovë, nga ku ka ardhur fillimisht, por edhe në Zvicrën e pasur. Që në moshën 13-vjeçare ai posedon pasaportën zvicerane. Ai ka njohuri për reputacionin e keq që kanë disa nga bashkatdhetarët e tij nga Ballkani në Zvicër dhe dëshiron ta përmirësojë imazhin e keq, shkruan «Blick», përcjell Shtegu.com.

Kjo nganjëherë ishte njëra prej arsyeve përse ai dëshiron të angazhohet për të pafavorshmit në Zvicër, shpjegon ai duke përgatitur kafe në kuzhinën e tij. “Unë i kam Zvicrës shumë borxh dhe për këtë arsye do të doja t`i ktheja diçka për njerëzit në nevojë. Unë dhe familja ime gjithmonë i ndihmojmë të afërmit dhe të njohurit në Kosovë”.

Artikulli i «Blick» për të prekurin nga varfëria Markus Christen (65), e ka shtyrë Ardianin që të veprojë në këtë mënyrë. Ai gjithashtu hasi një artikull të «20 Minuten» në grupin në Facebook «Fresspäckli – Të jetosh në nivelin e minimumit të ekzistencës në Zvicër» dhe donte të ndihmonte me blerje të artikujve ushqimorë për një familje në nevojë. Aktualisht, Ardianit nuk i mungos asgjë. Por, nuk ka qenë gjithmonë kështu.

Në moshën trevjeçare, Ardiani erdhi në Zvicër si refugjat, me prindërit e tij dhe tre motrat më të moshuara. Familja duhej të përkujdesej për çdo frang. Prindërit punonin shumë. Sidoqoftë, fëmijët duhej të humbisnin shumë dhe shpesh ishin të lënë anësh. “Varfëria është e vështirë, veçanërisht për fëmijët. Unë e di se si përjetohet. Kjo është arsyeja përse unë dua të ofroj pak mbështetje”, thotë Ardian Prenaj, i cili sot është i vetëpunësuar në sferën e pasurive të patundshme dhe ka të punësuar dhjetë persona.

Ai nuk e priste se në postimin e tij do të paraqiteshin aq shumë persona të prekur. “Kishte disa histori shumë të trishtueshme dhe unë nuk mund të vendosja se kujt t’i ndihmoja”. Ai menjëherë i gëzoi tre persona: Një nënë e vetme nga Sri Lanka mund të presë ditëlindjeje për djalin e saj me një tortë; Ai së shpejti shkon në treg me një nënë italiane të dy fëmijëve dhe me një nënë të re zvicerane nga Cyrihu ishte marr vesh për një një pazar të madh në një qendër tregtare pranë saj.

Përpara hyrjes, Ardiani është duke pritur për zviceranen e re Daniela M *. Ajo mbërriti me tren, ndërsa vetura sportive e Ardianit është në parkingun e afërt nëntokësor. Të dy e njohën njëri-tjetrin vetëm nga fotot në Facebook. Pak e trembur, nëna e re i afrohet Prenajt, të dy duke përqafuar njëri-tjetrin gjatë përshëndetjes. Me karrocën e blerjeve ata kalojnë nëpër ekranet tek distributori kryesor. Vetëm me një ngurrim, gruaja ec përpara. “Jam pothuajse e mbingarkuar dhe në një farë mënyre nuk mund të besoj se dikush është aq bujar”, thotë Daniela M.

Për arsye shëndetësore, asaj iu desh të hiqte dorë nga puna e saj e paguar mirë në fushën financiare, u bë një pranuese e pensionit invalidor IV dhe jeton në nivelin minimumit të ekzistencës. “Zakonisht unë tregti në dyqanin e Caritas. Nuk ka aq shumë zgjedhje dhe pak produkte të freskëta. “Sidomos për djalin e saj njëvjeçar, ajo përpiqet për një dietë të ekuilibruar dhe të shëndetshme. “Unë mund të ha makarona vetëm për disa ditë, por fëmijës do të doja t`i ofroja ushqimin e larmishëm”, thotë nëna.

Dalëngadalë shporta e blerjes mbushet me fruta, perime, oriz, drithëra, mish, peshk, djathë, qumësht dhe gjalpë. Dhuruesi bujar dëshiron të dijë nëse ajo i ka të gjithë artikujt e nevojshëm, në momentin që Daniela i drejtohet arkës. “Shumicën e artikujve do t`i ngrij në frigorifer. Me këtë blerje mund ta kalojmë një kohë të gjatë», shpjegon nëna e re. Ardiani tërheq kartelën bankare dhe paguan rreth 290 franga zvicerane. Daniela M. mund t`i regjistrojë në favorin e saj edhe pikët e Cumulus-it. “Kjo gjithashtu paguhet për ne”, shpjegon ajo.

Ardiani e shoqëron gruan e re me veturë, me katër çantat e mbushura me artikuj, dy pako pelena dhe e ndihmon t`i sjell ato në banesë. Me makinë Prenaj drejton gruan e re në shtëpi me katër çantat e blerjeve dhe dy pako pelena Rrugës, Daniela M. flet për jetën e saj të vështirë, të shënuar nga goditje të ndryshme të fatit. Me një përqafim të përzemërt, ajo falënderoi përsëri dhuruesin e saj, duke rrezatuar në lamtumirën dhe duke thënë: “Sonte përfundimisht do të fle përsëri më mirë”.

Ardiani është dukshëm i emocionuar dhe i lumtur gjatë rrugës për në shtëpi. “Unë nuk jam i pasur dhe po punoj për paratë e mia, por të paktën ato sende të dhuruara janë të sigurta për njerëzit që u duhen”. Ai nuk dëshiron ta shohë veten si një përfitues. Jehona në grupin në Facebook ishte vërtet e shkëlqyeshme, ashtu siç konfirmohet nga moderatorët e faqes në Facebook. Përkundrazi, Ardiani shpreson që në planin afatgjatë të gjejë donatorë më të dobishëm për shumë vuajtës të varfërisë në Zvicër, siç është nëna e re dhe pranuesi i pensionit AHV, Markus Christian.

Grupi në Facebook ” Të jetosh në nivelin e minimumit të ekzistencës në Zvicër” krijoi nevojën për aktivitete të mëtejshme, për shembull, për të shkëmbyer ushqim ose objekte. Tani ekzistojnë gjashtë nëngrupe, të tilla si “Fresspäckli” dhe “për t`u dhuruar”. Kjo rezultoi në janar 2018,me themelimin e Shoqatës Siidefade. Shoqata drejtohet mbi baza nderi dhe ka një llogari klubi, përmes së cilës anëtarët e grupeve, si dhe jo anëtarët mund të dhurojnë për njerëzit që jetojnë në nivelin e minimumit të ekzistencës.