05.10.2019

Pronari i pesë objekteve hotelierike dhe kryetari i KF Gerda: Fisnik Syla (28) nuk din të ndalet: “Ne këtë e kemi si moto familjare”

JVS Fisnik Syla me babanë e tij Agimin, në prapavijë tre nga pesë bar-restorantet e tyre në qendër të qytetit: Café Hôtel De Ville,  restoranti T Goe Gevoel nga nëntori restoranti italian’ La vita è bella ‘, në vend të De Gouden Arend, të tretë në Grote Markt.

SINT-NIKLAAS Me restorantin T Goe Gevoel, kafene Hôtel De Ville dhe nga nëntori gjithashtu De Gouden Arend në Grote Markt dhe snack bar Pic Nic dhe organizatën jofitimprurëse “Ardhmeria” në Nieuwstraat, familja shqiptaro-kosovare Syla në Sint-Niklaas perandoria mikpritëse po zgjërohet, informon Shtegu.com. Fisnik Syla (28) – “Nik” për miqtë – tani është bërë kryetar i klubit të futbollit KF Gerda. Ishtë koha për një bisedë me sipërmarrësin ambicioz, i cili  u kandidua për zgjedhje për CD&V në zgjedhjet komunale.

Për të filluar me: kush është Fisnik Syla?

“Unë jam nga Kosova, jam kosovar shqiptar. Unë isha tetë vjeç kur arritëm në Belgjikë me familjen tonë menjëherë pas luftës. Duheshte adaptim por ishte edhe si sfidë për mua si fëmijë. Unë kam qenë një djalë i vogël, por kam përjetuar një pjesë të asaj lufte. Kjo nuk harrohet. Ne kemi qenë në Belgjikë për saktësisht njëzet vjet. Ajo që do të qëndrojë gjithmonë me mua është mënyra e bukur që u morëm në Sint-Niklaas. Mbaj mend shumë mirë që këtu ndiheshim shumë të mirëpritur. Ne jemi shumë mirënjohës si për qytetin ashtu edhe për shkollën Sint-Carolus. Kjo është arsyeja pse ne vërtet ndihemi në shtëpi sot këtu. Ne jemi njëqind për qind belg. Tani jam i martuar dhe kam dy fëmijë. Kjo është e ardhmja jonë. Ne gjithashtu duam t’i japim diçka përsëri Belgjikës dhe Sint-Niklaas “.

“Ne jemi me rreth 1.500 shqiptarë dhe kosovarë në Sint-Niklaas. Jo të gjithë tashmë kanë letra. Unë mendoj se rreth 300 njerëz janë ende në pritje të lejes së qëndrimit të tyre. Organizata joprofitabile “Ardhmeria” në Nieuwstraat, për të cilën ne gjithashtu operojmë, është një nga disa shoqatat në Flanders që janë angazhuar për fatin e kosovarëve shqiptarë. Dhe babai im është gjithashtu presidenti i Flamës Lindore i Komitetit Ndërkombëtar, i cili është angazhuar, përveç të tjerash, punësimin dhe pjesëmarrjen sociale të pakicave etnike-kulturore. ”

Në ndërkohë, ju jeni menaxheri i jo më pak se pesë bare dhe restorante në qendër?

Syla: “Ne bëjmë gjithçka së bashku, si familje, me babanë tim Agimin, vëllanë tim Fatosin, nënën time dhe me gruan time natyrisht. Por është e vërtetë që ne tani kemi pesë biznese ushqimore në Sint-Niklaas. Ne filluam me Hôtelin De Ville dhe ‘T Goe Gevoel në Grote Markt, kemi bar-rostiçeri Pic Nic dhe Ardhmeria në Nieuwstraat. Dhe tani është nënshkruar edhe zyrtarisht: nga mesi i nëntorit do të hapim një dyqan të pestë, në ambientet e hotelierisë së De Gouden Arend në Grote Markt. Aty do të fillojmë një restorant italian, të quajtur “La vita è bella”, me një kuzhinier italian me përvojë shumë vjeçare “.

Pse investoni në kaq shumë biznese hotelirike?

Syla: “Ka shumë lëvizje në Grote Markt, kështu që është interesante të drejtosh një biznes hotelierie këtu. Pasi morëm përsipër Hôtel De Ville, menduam të bëjmë diçka shtesë. Kjo është arsyeja pse ne kemi marrë përsipër ‘Go Go G Fill në vendin fqinj. Dhe tani ne gjithashtu përfshijmë De Gouden Arend. Shkon shpejt, por besojmë në mënyrën se si i qasemi. Ne takohemi çdo mëngjes për të diskutuar gjithçka. Ne nuk jemi vetëm. Ne e bëjmë atë me familjen tonë, dhe kjo funksionon. Tani kemi rreth 15 të punësuar, studentë të punës, punonjës flexi dhe punonjës të përhershëm. Ne gjithashtu besojmë fuqimisht në restorantin e ri italian. Ne do ta trajtojmë atë shumë bukur dhe poashtu është një ndërtesë e bukur ”.

A ka ndonjë plan të mëtutjeshëm në industrinë e mikpritjes?

Syla: “Ende ka plane, por ne mbetemi të matur për këtë. Thjesht duhet të presim dhe të shohim dhe ndihemi të motivuar edhe për punët e ardhshme. ”

RV Në tryezën e tij si kryetar i klubit të futbollit KF Gerda Sint-Niklaas.

Dhe ndërkohë jeni bërë kryetar i klubit të futbollit KF Gerda Sint-Niklaas.

Syla: “Fillova të luaj futboll në FC Gerda si fëmijë kur isha tetë vjeç kur sapo kishim ardhur këtu. Ju nuk do ta harroni atë. Futbolli ka qenë gjithmonë në zemrën time. Kam luajtur edhe futboll në Sporting Lokeren dhe Waasland-Beveren dhe tani jam kthyer në Gerda, por më pas si kryetar. E gjithë kjo është një angazhim i madh. Jam shumë i zënë, edhe për shkak të fillimit të restorantit të ri. Por futbolli është një angazhim jashtë dashurisë për FC Gerda. Dhe gjithashtu kam shumë ambicie me klubin. Ne dëshirojmë të rritemi dhe promovojmë në vitet e ardhshme. Për rininë kohët e fundit caktova një koordinator të kualifikuar rinor. Unë dua të zgjeroj punën e rinisë në tërësi. Vëllai im Fatos është gjithashtu në vitin e tij të dytë si trajner kryesor i ekipit të parë të Gerda. ”

Me të gjitha ato aktivitete mund të ishte gjë e mirë, atëherë thjesht nuk u zgjodhët si këshilltar i qytetit CD&V. Pse ky angazhim politik?

Syla: “Babai im ka qenë gjithmonë në politikë