Foto: Shaban Bajrami

Për banorët e një qyteti të madh si Shkupi, në të cilin dikush është i rrethuar me beton dhe asfalt dhe ndotja e ajrit, në dimër arrin vlera rekorde, një destinacion popullor për ekskursion është oaza rekreative si gryka e Matkës. Ajo  ndodhet në rrethinën e Malt të Thatë, rreth 15 kilometra nga kryeqyteti i Maqedonisë së Veriut dhe mbulon afërsisht 5,000 hektarë. Lumenjtë malorë dhe lëvizjet e mëdha të temperaturës kanë formuar këtë peizazh, duke përfshirë edhe dhjetë shpella me një gjatësi prej rreth 20 deri 180 metrash. Shumë specie endemike bimore dhe shtazore janë një karakteristikë e veçantë e florës dhe faunës në Grykën e Matkës, përfshirë botën bimore dhe specie të panumërta fluturash.

Shkëmbinjtë e pjerrët të Grykës së Matkës janë një tip i brendshëm për të apasionuarit për ngjitje nga e gjithë Europa. Në zonë ka edhe disa shpella, disa nga to të pajisura edhe me ndriçim, shkruan ARD, përcjell Shtegu.com. Më interesantet janë Vrelo, Krshtalna dhe Ubava. Shpella Vrelo është një shpellë me ujë të ëmbël dhe gjithashtu e njohur për popullsinë e saj të madhe të lakuriqëve. Gjatë muajve të dimrit, rreth katër milion prej këtyre kafshëve jetojnë këtu. Kurioziteti: Mbetja e tyre pohohet se përdoret në industrinë e kozmetikës.

Shpellat mund të arrihen vetëm përmes rrugës ujore me anije ose varkë. Në ndonjë ditë të bukur të verës, mund të ketë presion të madh mbi Liqenin Matka të krijuar artificialisht nga lumi Treska. Çmimet për një kalim me varkë aktualisht janë rreth 3.5 deri 7.0 euro – në varësi të faktit nëse përfshihet studimi i shpellës.

Akomodimi gjatë natës është në dispozicion në Canyon Matka Hotel. Për 50 euro në ditë ju gjithashtu mund të merrni me qira shtëpi të vogla pa energji elektrike, të cilat janë pak të fshehura pikërisht buzë brigjeve të lumit. Por këtu nuk mund ta kaloni natën.