2019-09-08

Nëna e kasimit me nipin Shkumbinin

Kasim Haxhimurati pas organizimit të protestave vitit 1981 dhe themelimit te levizjes popullore, në vitin 1982 arestohet në vreshtat e Rahovecit ne Hamovc, dhe dënohet  me 8 vite burg .
Nga vitit 1990 fillon aktivitetin ne Zvicer duke themeluar fondin Vendëlindja Thërret, më pas gjendet në Shqipëri duke ndihmuar në furnizim me armatim dhe logjistikë.
Mer pjes ne shumë beteja të vështirra në pjesën e Hasit, zonen e Vrrinit dhe Canaj herë pas here ne Klecke dhe Dragobile.
Pas luftës organizatore I protestës kunder Rusëve, një ndër themeluesve të PDK-së dhe deges në Rahovec ku qëndoroj besnik deri në ditën e fundit.

Ne vitin 2013 Kasimi diagnostifikohet me Kancër, nuk pranon të mjekohet duke mbajtur të fshehur nga familja, disa muaj më vonë ndron jetë ne Solothurn te Zvicres, ku falë miqëve dhe kolegëve Kasimi është sjell në Kosovë.

Është varrosur në varrezat e dëshmorëve në Rahovec fal organizimit ceremonisë e varrimit OVL-Rahovec, më pas me ndihmën e familjarëve I është rregulluar edhe vari.

Familja e Kasimit, dy djemët dhe gruaja jetojnë dhe veprojnë në Solothurn, pasi deri me tani nuk kan pas edhe shtepi të tyre në Kosovë.

Sot ne 6 vjetorin e vdekjes, gjyshja Sada perseri si cdo vit rin e vetmuar duke mos u hapur dera nga askush sëpaku per ta kujtuar për sakrificën qe ka dhënë kjo familjes për ket liri.

Lavdi Daje, na ke lënë faqebardhe e ashtu edhe po e vazhdojmë.

Shkumbin Gashi