2019-08-17
 

1.Malazezët janë shqiptarë të asimiluar

 

2.Të konvertuar me dhunë (gjatë shekullit XIV, por edhe më vonë) nga katolikë në ortodoksë.

3.Familjet mbretërore “malazeze” kishin gratë shqiptare nga familjet feudale shqiptare si Dukagjinët dhe Kastriotët.
Gjithashtu, ata emërtuan fëmijët e tyre me emra shqip.

4.Deri në shekullin XIX nuk kishte kishë ortodokse sllave në zonën jugore (Podgoricë, Malësi, Ulqin, Krajë, Guci, Rozhajë etj).

5.Mbreti “Malazias” u pagëzua në kishë shqiptare, pasi që nuk kishte kishë ortodokse në rajonin jugorë të Malit të Zi, ai u pagëzua në një kishë katolike shqiptare në Malësi.

6.”Malazezët” janë popull shtatlartë, kjo përforcon fuqimisht origjinën e tyre shqiptare.
Carletoon Coon, antropologu amerikan thotë se ata janë identik me shqiptaret e veriut, të cilet janë sllavizuar.

7.”Malazezët” kanë një mitologji të përafërt me tonën.

8.Ngjajnë me zakonet shqiptare (malësore).

9.Edhe në ditët e sotme përdorin emra shqip si Gjoko(ë), Marash etj., gjithashtu tek disa vërehet se kanë rrënjë shqiptare nga mbiemrat e tyre si: Qosiq(Qosaj), Marash, Marasheviq(Marashaj), Vuçiniq(Vuçinaj), Preleviq(Prëlaj), Drekanoviq(Ndrekaj), Martinoviq, Pjetroviq-Petroviq(Pjetraj), Djurashiq(Gjuraj), Kastratoviq(Kastrati), Skrijel(Shkreli), Djonoviq(Gjonaj), Ivanoviq(Ivanaj), Iveziq(Ivezaj) etj.

10.Veshjet e tyre kombëtare janë të huazuara nga ato shqiptare me disa modifikime të vogla.

P.S. plaku në të djathtë është heroi kombëtar, Dedë Gjo Luli, i cili e shkriu jetën për Shqipërinë. Në fillim ishte anëtarë i Lidhjes së Prizrenit, pastaj i Lidhjes së Pejës, më vonë kreu i Kryengritjes së Malësisë së Madhe të vitit 1911. Në fund vdiq i tradhëtuar nga “shqiptarët” dhe i vrarë nga serbët./INA