2019-08-15

Kuvendi i Popovës 5 Tetor 1912

Pjesë nga fjalimet e pjesmarresve:
Hasan Prishtina: ..ne pra jemi popull jetim. Por me shprese se do gjejme rrugen e shpetimit me luften tone te drejte. Ne e çliruem vilajetin e Kosoves, por fuqite e Evropiane na lajmeruen ne Shkup se nuk e pranojne fitoren tone. Me te njejten kohe serbi, cerrnogori, bullgari e greku kane mobilizue ushtri te medha dhe kane sigurue ndihma nga Evropa …
Nexhip Draga: …ne premtimet e Serbise se “po vjen si çlirimtare” nuk i besojme. Ato premtime i kuptojme se po vijne si okupatore, se vatrat tona do te rrafshohen me top e zjarr. 
Serbia ka qit mbi 200 mij ushtare, ata I keshillojne, por besa edhe I komandojne mbi 3000 oficere nga Evropa. Pra populli shqiptar eshte para nji furtune te eger. Kush mundet me dale ne kufi, duhet me dale e me u mbrojtë. Se sa do te luftojme kundër Serbise, Rusise dhe Krajlive te Evropes, mvaret nga bashkimi jone dhe nga armet tona. Dobesia me e madhe e komijetit tone qendron ne mes tarafeve politike ..

Omer Agolli Golja